Rumların oyunbozanlığı

Sayın Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra son 2 yıldır masaya oturmamak için binbir türlü bahane icat eden Anastasiadis’in aniden müzakere masasına oturması ve masaya yapışıp kalması pek de hayrın bir gelişme değildi.

Buluşmalar, içilen içkiler ve kahveler, ortak tiyatrolar sanki de her şey iyiye gidiyor mesajını verirken, benim kırk yıldır tanıdığım Anastasiadis ne vakit su koyverecek diye ciddi ciddi bir beklenti içine girmiştim ki, dostum Anastasiadis beni yanıltmadı.

Evvelki gün Sigma TV’de yaptığı açıklama, müzakereleri nereye doğru sürüklemek istediğinin ipuçlarını veriverdi aniden.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Üniter devlet İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon’a dönüşecek. Zürih Anayasası üniter devlet içinde bir çeşit federasyon öngörür” diyerek aklındakini açıkladı ve hedefini de ortaya koydu. Yani Kıbrıslı Türkler illaki kan pahasına, gözyaşı pahasına 1975 ve 1983 yıllarında kurdukları kendi devletlerini lav edecekler ve tüm kurumları ile birlikte mevcut sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne ilhak edecekler veya da yama olacaklar. Sonra da Anastasiadis’in kendisi değil ama görevlendirdiği kişiler, “sizin nüfusunuz uluslararası kavrama göre devlete ortak olamayacak kadar az, siz ancak azınlık haklarına sahip olabilirsiniz” diyecekler. Belki de lütfederler de “Ayrıcalıklı azınlık hakları” tanırlar bize o vakit, kötünün iyisini bize layık görüp” jest yaptık, daha ne istiyorsunuz” diyebilmek için. Hani hayvanat bahçesinde küçük kafes yerine, futbol sahası büyüklüğünde demir kafesin içine konan maymunlara/gorillere yapıldığı gibi. Sorduğunuza bunların kafesi niye büyük diye, yanıtını hemen verirler “bunlar ayrıcalıklı ve koruma altındaki türdürler de ondan.”

Anastasiadis’in aynı açıklama içinde, “Yönetim başlığı konusunda ise önümüzdeki günlerde Rum Ulusal Konseyi’ni toplayıp bilgilendirme yapacağını ve onların da görüşlerini alacağını” söylemesi bana aklındakinin ne olduğunu, yönetim konusunda ne düşündüğünü ve hangi stratejiyi uygulayacağını daha şimdiden söylüyor. Bunun için kahin olmaya gerek yok.

Daha seçildiği gün, “Ulusal Konseyin dörtte üçünün onaylamadığı bir çözümü kabul etmeyeceğim” demişti. Ulusal Konseyde yer alanlara ve oy haklarına bakarsanız kimin çözüm istediğini, kimin safkan Rum yönetimi altında bir üniter devlet istediğini görürsünüz. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Rum Milli Muhafız ordusu Komutanı, DISY, DIKO, AKEL, EVROKO ve Ekologlar Partilerinin Başkanları ve eski Cumhurbaşkanları, Dimitris Hristofyas ile Yorgo Vasiliu.

Hadi Hristofyas, AKEL ve Yorgo Vasiliu’yu ılımlılar tarafına koyduk diyelim, ki Hristofyas Cumhurbaşkanı iken AKEL ile birlikte kendisi Rum Ulusal Konseyindeki tartışmalarda olumsuz oy bile kullanamamışlardı, geriye milliyetçiler DISY ve DIKO ile aşırı milliyetçiler EVROKO, Ekologlar, Hrisostomos II ve RMMO Komutanı kalıyor. Milliyetçi cephe de Anastasiadis dahil 7 oy varken, ılımlılarda 3 oy var.

Bu konseyden asla “iki toplumlu, iki bölgeli, siyaseten eşit ve eşit yönetim haklarına sahip iki kurucu devletten oluşacak bir federasyon” kararı, Rumlardaki bu kafa ve bu oy dağılımı ile asla çıkmaz.

Şimdi Anastasiadis birde “varılan doruk anlaşmalarının ve ortak açıklamaların Avrupa müktesebatına, insan haklarına ve dört temel özgürlüğe saygılı şekilde eklenmesi” lafını ağzında gevelemeye başladı.

Hayırlı olsun, Rumların oyunbozanlığı şimdiden başladı. Müzakereler hızla sonuca değil, çıkmaza doğru gidiyor. Ben Sayın Akıncı’nın böylesi bir tuzağa düşmeyeceğine, böylesi bir gidişe prim vermeyeceğine inanıyorum…

_________________

Ata ATUN
e-mail: [email protected] veya [email protected]
http://www.ataatun.org
Facebook: Ata Atun
http://www.twitter.com/ataatun
10 Temmuz 2015

666220cookie-checkRumların oyunbozanlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.