‘Rumların petrol araması fiyasko’

TAK’ın aktardığına göre; Yunanistan’da yayımlanan yüksek tirajlı Elefterotipia, “Seçim Öncesi Maden Yatakları” başlığı altında yayımladığı haber-yorumda, “Kıbrıs (Rum) hükümetinin ‘petrol diplomasisi’ni değerlendirerek, Türkiye’ye karşı konumunu güçlendirme yönündeki büyük çabasının fiyasko ile sonuçlandığını ve büyük şirketlerin maden yataklarına ilgi duyacağı şeklindeki yüksek hedeflerinin yalanlandığını” belirtti.


Rum yönetiminin Fransa, Rusya ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin ilgisini çekme çabalarının sonuçsuz kaldığını kaydeden gazete, ihaleye aralarında uluslararası büyük petrol şirketlerinin de bulunduğu 40 şirketin katılması beklenirken sadece iki küçük şirketin katıldığını, bu şirketlerin de 11 bölgeden sadece ikisine ilgi gösterdiklerini yazdı.
Türkiye’nin itirazlarının ve daha önce yapılan araştırmalarda bölgede sadece doğal gaz yatakları bulunduğunun belirlenmesinin büyük şirketlerin Rum yönetiminin çağrısına ilgisiz kalmalarında önemli etken olduğunu belirten gazete, “Bu teşebbüs ta başından beri şüpheliydi, ancak Kıbrıs (Rum) hükümeti büyük beklentiler yaratarak, ‘petrol keşfini’ gelecek yıl yapılacak ‘başkanlık’ seçimi kampanyasıyla bağdaştırdı” ifadelerine yer verdi. (AAHÖPHA)


“UMUTLAR 3 VE 13NCÜ PARSELLERDE”


Öte yandan Güney’de yayınlanan Fileleftheros, yukarıdaki başlık altında verdiği haberinde; Rum hükümetinin, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında bulunan deniz bölgesinde petrol araştırmaları için açmış olduğu ihalenin birinci turunun sonuçlarından duyduğu “hoşnutsuzluğu” gizlemediğini ancak umutların ikinci turda sunulacak olan 3 ve 13 numaralı parsellere aktarıldığını yazdı.


Gazete; Rum hükümetinin Çin ve Hindistan’a ait şirketlerin birinci tur ihalesine katılmamasından ötürü hoşnutsuzluk duyduğunu belirtirken ilk turda yer almayan İngiliz BP şirketinin ikinci tura katılması ihtimalinin de düşük olduğunu ifade etti.


Gazete; 3 ve 13 numaralı parsellerde petrol ve doğalgaz bulunduğu yönünde göstergelerin olduğunu ancak en büyük sorunun, bu kaynakların çok derinde bulunmaları ihtimalinin kaynakların çıkarılması maliyetlerini yükseltmesi olarak addedildiğini vurguladı.


Gazete ayrıca, Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde şu anda ek sismolojik araştırmaların devam ettiğini ve üç boyutlu olarak gerçekleştirilen bu araştırmaların sonucunda petrol yataklarının bulunup bulunmadığının daha net ortaya çıkacağını yazdı.


Öte yandan, Rum Başkanlık Seçimleri adaylarından olan Yannakis Kasulidis dün yaptığı açıklamada; petrol ihalesinin başarısız olduğu yönündeki görüşünü yineledi.


Alithia’nın haberine göre de Kasulidis; Rum hükümetinin petrol ihalesinden“daha az bahsedilmiş ve reklamı daha az yapılmış olsaydı daha başarılı olacağı” görüşünü ortaya koydu ve konunun iç siyasette malzeme yapılmaması gerektiğini de vurguladı.


İLGİLİ HABER: Prof. Dr. Ata Atun / Rum Kesimi’nin petrol fiyaskosu

702380cookie-check‘Rumların petrol araması fiyasko’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.