Rumların yüzde 39’u ayrılmaktan yana

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan “Kathimerini” gazetesi adına Symmetron Market Resaearch Şirketi tarafından 17-24 Şubat tarihleri arasında yapılan Kıbrıs bir ankette 800 kişiyle mülakat yapıldı.

Anket sonuçlarına göre Kıbrıs sorununun çözüm şekli olarak katılımcıların yüzde 39’u “ayrılma”, yüzde 37’si “federasyonu” tercih ediyor.

“Hangi çözümü istiyorsunuz” sorusuna karşılık, ankete katılanların yüzde 39’u “ayrılma” dedi. Bunun içerisinde durumların bugünkü gibi kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 24, bir miktar toprak dağıtılmasıyla kesin ayrılma isteyenlerin oranı ise yüzde 15…

Katılımcıların yüzde 37’si ise “iki kesimli, iki toplumlu federasyon” istediklerini belirtirken yüzde 16’sı ise “gelecekte daha iyi şartlar için bekleme stratejisi” yönünde görüş ortaya koydu. Yüzde 8 oranındaki katılımcı ise “bilmiyorum/yanıt yok” dedi.

“YERLEŞİKLER” GİTMELİ DİYENLER YÜZDE 62

“Yerleşik” olarak addettikleri TC kökenli KKTC vatandaşlarına ilişkin sorulara karşılık olarak yüzde 62’si kalmalarına karşı çıkarken, yüzde 21’i kalmaları yönünde tercih kullandı. Yüzde 16’sı ise “kalmalarının diğer başlıklara bağlı olduğunu” belirtti.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIĞA HAYIR

Dönüşümlü başkanlığa yüzde 59 oranında ret verilirken, yüzde 15’i kabul edilebileceğini belirtti. Yüzde 22’si ise “bunun diğer başlıklara bağlı olduğunu” kaydetti.

ÇOĞUNLUK ÇÖZÜM KONUSUNDA UMUTSUZ

Bugün yapılmakta olan doğrudan müzakerelerin çözüme götüreceğine ilişkin iyimserlik derecesi sorulduğunda ise yüzde 80’i “az/hiç”, yüzde 17’si “çok/yeteri kadar” yanıtını verdi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorununu yönetme biçimine ilişkin memnuniyet konusunda ise ankete katılanların yüzde 58’i “az/hiç”, yüzde 41’i “oldukça memnun” olduğunu ortaya koydu.

TALAT İÇİN DE SORDULAR…

Ankete katılanlara “siyasi liderlere ilişkin olumlu ve olumsuz görüşleri” de sorulurken, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la ilgili görüşleri de alındı. Talat için yüzde 10 olumlu, yüzde 80 olumsuz görüş belirtildi.

1500770cookie-checkRumların yüzde 39’u ayrılmaktan yana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.