Rumlarının yeni lideri Anastasiadis

Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçiminin ikinci turu bugün yapıldı ve beklendiği gibi muhafazakarların-liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi adayı Nikos Anastasiadis başkan seçildi.

İktidardaki AKEL partisinin adayı Stavros Malas’ı (yüzde 42,52) oyların yüzde 57.48’ini alarak geride bırakan Anastasiadis, 5 yıl süreyle başkanlık koltuğunda oturacak.

Annan planına ‘evet’ demesiyle tanınan Anastasiadis’i bekleyen en önemli konu ekonomik kriz olurken, yeni başkanının ilk açıklamalarında bu krizin çözümünde Türkiye’nin önemi de vardı.

20 milyar Euro’yu aşan krizle mücadele edecek olan Anastasiadis, geniş tabanlı bir kurtuluş hükümeti kuracak. Diğer partilerden isimlerinde bakanlıklar alması beklenen hükümet, krizden çıkışın yollarını arayacak.

Zaferin ardından yaptığı açıklamada krizin çözümüne ilişkin mesajlar veren Anastasiadis, umutlu olduğunu söyledi.

Anastasiadis hükümetinin, kısa süre içinde Ankara ile iyi ilişkiler kurmayı deneyeceği kaydedilirken, krizden çıkış yolu olarak görünen Doğu Akdeniz’deki doğalgazın ekonomiye kazandırılması için Türkiye’nin hayati önemde olduğu biliniyor.

Öncelikli konu ekonomi olsa da, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin adımların kısa sürede hız kazanması bekleniyor. Anastasiadis de, çözüm için Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

‘BİRLİKTE YAŞAM’ VURGUSU

Kıbrıs’ta, gevşek bir federasyondan yana olduğunun sinyallerini veren Anastasiadis, çözüm arayışlarında AB’nin yanı sıra, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya, Çin ve Fransa’nın da fiili katılımının sağlanması ve Rumların Annan Planını’na ‘hayır’ demesinin gözardı edilmemesi gerektiğini ileri sürüyor.

Kıbrıs’ta, Türk ve Rumların barış içerisinde birlikte yaşayabileceği görüşünü savunan Anastasiadis, Kıbrıs’ın dogalgaz boru hattının Türkiye’den geçmesi dahil Türkiye ile her alandaki işbirliği için, Kıbrıs sorununun çözümünü önkoşul olarak öne sürüyor.

SEÇİMDEN NOTLAR

— Rum İçişleri Bakanlığı, seçimde 545 bin 493 kayıtlı seçmenden 445 bin kişinin (yüzde 81,58) oy kullandığını, geçerli oyların oranının ise yüzde 92,63 olarak belirlendiğini açıkladı.

— Sonucun alınmasının ardından Anastasiadis taraftarları ellerinde Yunan ve Kıbrıs bayraklarıyla Lefkoşa sokaklarında arabalarıyla tur atarak sevinç gösterileri yapıyor.

— Anastasiadis, Rum Kesimi’ndeki Eleftheria Spor Salonu’nda saat 22.00’de düzenlenecek törende başkan ilan edilecek.

— 28 Şubat’ta mecliste yapılacak özel oturumda, Dimitris Hristofyas’ın istifa etmesinin ardından 1 Mart’tan itibaren resmen göreve başlayacak yeni başkan daha sonra Rum Meclisi’ne yeni başkan atayacak.

1374500cookie-checkRumlarının yeni lideri Anastasiadis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.