Rumsfeld, Saddam ile görüşmüş

Mısırın haftalık El usbu gazetesine göre görüşme Rumsfeld’in geçtiğimiz Nisan ayı sonlarında Irak’a yaptığı gezisi sırasında gerçekleşti. El Usbu’ya göre Rumsfeld Saddam’ı hapisanede ziyaret etti.

Rumsfeld-Saddam görüşmeleri Fransızca yayın yapan Cezayir’in Liberte gazetesinin yanı sıra birçok arabça yayın yapan medya kurumlarında da yer aldı.

Pentagon yetkilileri ise Rumsfeld – Saddam Hüseyin Görüşmelerini resmen yalanladılar.
El usbu toplantının  Amerikan güclerine karşı direnişin yoğunlaştığını bir sırada yapılmasına dikkat çekiyor.Kaynakların bildirdiğine göre  Amerikalıların son üç aydaki ölen ve yaralanan askerlerinin sayısının 1600’e ulaştı.

Varolan kaynaklaradan anlaşıldığına göre Bush Irak’taki kayıpları durdurmak amacıyla  yakın görevlilerle bir toplantı yaptı. Bu toplantıda Amerika’nın  müttefikleriyle bozulan ilişkileri ve Irak’a asker gönderen diğer ülkeler arasındaki ilişkiler de ele alındı. Alınan kararlardan biri de  direnişin durdurulması karşısında Saddam’ın istediği bir ülkede sığınma başvurusunun kabul edilmesi ve direniş güçlerinin  siyasi bir parti  içinde ortaya çıkıp Irak siyasi yelpazesesi içinde yeralması, bunun hayata geçirilmesi için de Saddam’ın önce televizyona çıkarılması fikri de bulundu.

İşte bu amaçla Bush en güvendiği adam Rumsfeld’i hem yeni Irak hükümeti hakkında bilgi almak ve onlarla görüşmek  aynı zamanda da Irak Uluslararası Havalanı yakınlarında hapiste tutulan Saddam Hüseyin ile görüşmek için Irak’a gönderdi.

Saddam – Rumsfeld görüşmesi bildirildiğine göre yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede  Amerika işgal kuvvetleri komutanı da bulundu.

El Usbu’nun bildirdiğine göre Rumsfeld konuşmasında Irak’ın giderek daha tehlikeli olduğunu Arap direnişiningiderek örgütlü bir orduya dönüştüğü,iyi askeri eğitim aldıkları ve bu arada silah ve diğer malzemeler konusunda iyi destek gördükleri ve aktif savaşçıların sayısının 400 bine ulaştığına dikkat çekti. 5 milyona yakın bir halkın direnişe  destek verdiğini de ekledi.

Görüşmenin sonucunu Rumsfeld Bush’a derhal bildirdi ve  altına önerilerini  de ekledi. Rumsfeld  çeşitli adlar altında mücadele eden direniş gruplarının şimdiki Cumhurbaşkanı yardımcısı  İzzet İbrahim ad Duri’nin liderliği altında hareket eden Baascılar olduğunu da belirtti.

1106380cookie-checkRumsfeld, Saddam ile görüşmüş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.