Rumsfeld’e Irak eleştirisi

ABD’de yayınlanan ‘COBRA II: Irak’ın İstilası ve İşgalinin Gizli Hikayesi’ adını taşıyan kitapta, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Irak’ta yapılan hatalardan sorumlu tutularak ağır eleştirildi.

Amerikalı emekli general Bernard Trainor ile New York Times gazetesi savunma muhabiri Michael Gordon’ın imzasını taşıyan “COBRA II: The Inside Story of the Invasion and Occupation of Iraq – COBRA II: Irak’ın İstilası ve İşgalinin Gizli Hikayesi” adını taşıyan kitapta, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile birlikte Amerikan Merkez Komutanlığı’nın (Centcom) başında Irak savaşını yöneten general Tommy Franks da ağır eleştiriliyor.

Kitabın yazarları, “Irak savaşına hazırlıklarda Rumsfeld ve Franks’ın büyük etkinliği vardı, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin ise işgal sonrası plana ilişkin Savunma Bakanlığı’nın iyimserliğine karşı denge sağlayacak gücü vardı, ama Başkan Yardımcısı, Rumsfeld’in beklentilerinin gerçekliğini tartışmaya açmadı” görüşünü ifade ediyorlar.

Rumsfeld ve Franks’ın, “düşmanı” anlamadıkları gibi, Irak’taki siyasi iktidarın yapısını da anlamadıklarını belirten yazarlar, ”Rumsfeld ve Franks, Bağdat’ın düşmesiyle zaferin geleceğine inanmıştı. Rumsfeld planının geçerliliğine çok güveniyordu. Bağdat’ın düşmesinden bir hafta sonra Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Centcom, birliklerin geri çekilmesine yoğunlaşmış ve yeni tehditlere karşı gelebilmek için yararlı olanakları kullanmak yerine bu birliklerin daha az etkin yabancı birliklerle değiştirilmesine odaklanmıştı” tespitine yer veriyorlar.

 

1125490cookie-checkRumsfeld’e Irak eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.