Rupert Murdoch ABD’de de köşeye sıkışacak

İngiltere’de, yasadışı dinleme skandalı nedeniyle tepkilere neden olan “News of the World” gazetesi kapandı. Gazete, bu pazar 8.674’üncü kez yayınlandı ve okurlarına teşekkür ederek yayın hayatına veda etti.

Gazete’nin sahibi Amerikalı medya devi Rupert Murdoch. Aslen Avusturalya kökenli olan Murdoch, sadece ABD’de değil, İngiltere’de de medya devi… Forbes’e göre ise dünyanın en etkili 13’ncü ismi…

Murdoch’un başını bir süredir İngiltere manşetlerinden inmeyen telekulak iddiaları yaktı. Murdoch’a bağlı medya kuruluşları, yıllardır kraliyet ailesi üyelerinden tutunda siyasetçilere kadar, savaşta ölen askerlerin ailelerinden cinayet kurbanlarının yakınlarına kadar en az dört bin kişinin telefonlarını dinlemiş.*

Az bir rakamdan söz etmiyoruz. Aksine büyük bir teşkilat çalışmasından söz ediyoruz. Gazetecilik etiğiyle sınırlanamayacak kadar büyük iddialar bunlar. Bu gergin durum News of the World’ün yayın hayatına son vermesiyle aklanacak gibi gözükmüyor. Olay, gazetecilik etiğinin ötesinde, siyasi ve ekonomik açıdan da büyük yankı uyandıracak. Bu suçlamaların sonuçları daha geniş kapsamlı bir platformda çözümlenecek gibi gözüküyor.

İngiltere Murdoch’u gözden çıkarmış durumda. İngiltere parlamentosundaki üç ana partinin liderleri Murdoch’a karşı cephe aldı. Hatta BSkB’nin Rupert Murdoch’ün kontrolüne geçmemesini öngören öneriyi oylamaya sunacaklarını ve milletvekillerinden destek beklediklerini yüksek sesle dile getirmekten artık çekinmiyorlar. Oysa daha birkaç yıl öncesine kadar Murdoch’la iyi geçinmek için yarışıyorlardı.

Peki bu skandal Murdoch’un Amerika’daki medya imparatorluğunu ne kadar etkileyecek?

Murdoch, ABD medyasının önde gelen kurumlarından Wall Street Journal gazetesi ve Fox televizyon kanalının sahibi. Murdoch’un ABD’deki kârının yarısından fazlası Fox TV’den geliyor. Fox TV’ye bağlı 27 yerel televizyon var. Fox News Channel, 100 milyondan fazla haneye ulaşıyor.

Anlayacağınız milyonlarca Amerikalı, Murdoch’un gazetelerini okuyor, televizyonlarını seyrediyor, filmlerini izliyor.

Murdoch, gerçek anlamda bir medya devi…

Buna rağmen ABD’de de köşeye sıkışacak gibi gözüküyor.

ABD’li siyasiler şimdiden, Murdoch’a bağlı medya kuruluşlarında yaşanan bir usulsüzlük sözkonusuysa bunun ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyorlar. ABD’de de özellikle 11 Eylül kurbanlarının yakınlarının bir dönem dinlenildiğinden şüphe ediliyor.

Görülüyor ki, Rupert Murdoch’u 168 yıllık News of the World’ü kapatmak kurtaramayacak. Üstelik sadece İngiltere’de değil, ABD’de de onu sıcak günler bekliyor.

*13 Temmuz 2011- BBC – “Telekulak Skandalı Murdoch’a pahalıya mal olacak”

670070cookie-checkRupert Murdoch ABD’de de köşeye sıkışacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.