Ruslarla Almanlar arasındaki ‘yatak’ savaşı

Yıllar var Side’ye gelemedim. Güneşini, kumunu ve denizini nasıl özlemişim anlatamam. Side aynı Side… Kumu, denizi ve güneşi de değişmiş değil. Keza insanları da. Ama turizm anlayışı açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Febeach Oteli sahibi Fehmi İncidiş anlatmasa mümkün değil inanmazdım. Yıllarını otelciliğe adayan İncidiş, yönettiği Perissia Oteli’ne Avrupa’da birincilik ödülünü kazandırmış bir turizmci. Şimdide kendi oteli Febeach’i ödüllere giden hedefe ulaştırmak için çaba veriyor.

İncidiş’in anlattıklarına göre, 2007 turizm sezonunda Akdeniz sahillerinde Ruslar ile Almanlar arasında rezervasyon savaşı yaşanmış. Ama bundan kimsenin haberi yok.

Adı “uyuyan bakan”a çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Koç’un hiç haberi yok. Adı üstünde, uyurken durumu nasıl öğrensin.
Bu savaşta, Almanların Ruslara nasıl boyun eğmek zorunda kaldıkları da şaşırtıcı.

Bu iddiayı ortaya atan ve aynı zamanda Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Fehmi İncidiş “otel sahibi, Rus konuğu otele alınca Almanlar kızıyor, Almanı alsa bu sefer otel zor doluyor” diyor.

İncidiş, 2007 sezonunda 200 bin Alman turistin “işi son dakikaya bırakması” nedeniyle Akdeniz sahillerinde tatil yapmaktan mahrum kaldığını açıklıyor.

Bu iddia değil, yaşanmış bir olay.

“Para, para, para” deyip kapı kapı dolaşan Başbakan Erdoğan’ın, bir yandan da özelleştirme bahanesiyle dağı taşı dış dünyaya pazarlaması tam bir paradoks.

Turizm bakanı uyuyor. Nedeni ilgisizlik ve önlem alınmaması. Hem “gelen turist sayısında artış var ve olacak” diye halka gaz veriliyor hem de gelmek isteyen ancak kapasitesizlik ve yanlış politikalar yüzünden 200 binlik hazır Alman kafilesi yataksız kaldığı için Antalya’ya adımını atamıyor.

Fehmi İncidiş, 2007 yaz sezonunda yaşanan ve Türkiye aleyhine gelişen rezervasyon savaşlarının bilinmeyen yönlerini anlatırken hiç de umutsuz değil. Ama yapılan hataların da ortaya konulmasından yana. Üstelikte çok samimi.

İncidiş, olayın detaylarına inme gereği de duyuyor.

Yani inandırıcılık konusunda duyarlı davranıyor.

Anlattıklarına göre, 2007 Mart ayında ITB Berlin Turizm Fuarında 2007 yaz sezonu rezervasyonları geçen yıllar göre (örneğin 2005) daha azmış. Batı Avrupa piyasası için umutsuzluğa kapılan turizmciler 2007 Mart sonunda Moskova Fuarına büyük bir çıkartma yapmışlar, akasından diğer eski Doğu Bloğu Ülkeler yönlerin çevirmişler.  

Sonuç, Mayıs ayından itibaren Türkiye’ye rezervasyon yapmakta tereddüt eden Almanların tüm odalarını Ruslar ve eski doğu bloğu ülkelerin vatandaşları doldurmuş.

Tabi bunun sonucu olarak Almanların tüm uçakları boş kalmış. Çünkü Antalya otellerinde yer bulamamışlar, uçakların boş kalan koltuklarını ise 22 Temmuz seçimlerine giden Türklerle doldurmuşlar.

Bakar mısın Allah’ın işine.

Otelciler bu kez, 2006 krizinin etkisiyle düşük fiyat çok iş düşüncesinde bocalamaya başlamışlar ve odalara zam yapmamışlar.
Yada geç kaldıklarını sonradan fark etmişler.

Tabiatıyla kur düşük kalınca zarar kaçınılmaz olmuş.

Sohbet sırasında İncidiş, Ağustos ortasında olduğumuzu hatırlattıktan sonra Eylül-Ekim-Kasım aylarında Almanların rövanş almak için karşı taarruza geçe bileceklerine dikkat çekiyor. Bu gerçekleşebilir mi, zaman bağlı.

Bilinen ise yatak savaşında Almanların büyük bir yenilgi aldıkları….

1623360cookie-checkRuslarla Almanlar arasındaki ‘yatak’ savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.