Rusya-ABD füze krizini aşmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Robert Gates ile Moskova’ya gelişi sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya-ABD ilişkilerinin geleceği için, aramızdaki farklılıklara rağmen iyi bir zemin hazırlamak istiyoruz” dedi.

Rus politikasının hangi yönde olacağını bilmediğini ifade eden Rice, “Ancak açık söylemek gerekirse çok önemli bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. İlişkinin temel noktaları aynen devam edecek. Aramızda farklılıklar ve uzlaşı alanları olacak” dedi.

Rusya, ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği ABD’nin füze kalkanına karşı çıkarken, bu konuda ortaya atılan öneriler taraflar arasındaki farkları şu ana kadar gideremedi.

Gates de yaptığı açıklamada, Rusya’ya füze kalkanı konusunda yeni önerilerde bulunmayacaklarını belirterek, “Biz ortaya bir sürü öneri attık ve şimdi onların karşılık vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Bir gazetecinin, füze kalkanına ilişkin anlaşmaya varma konusunda tarafların yakın olup olmadığını sorması üzerine Gates, “Bunu söylemek abartı olur. Bu konuda çok fazla beklenti içinde değilim. Çaba harcamak için buradayız ve ne yapabileceğimizi göreceğiz. Ancak Rus tarafının bazı konularda ne vereceğini görmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Ancak Rus basınına açıklama yapan Rus yetkililer, Rice ve Gates’in yeni önerilerle gelmemesi halinde füze kalkanı konusunda çözüm ihtimalinin son derece düşük olacağına dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Gruşko, Rus Nezavisimaya gazetesine yaptığı açıklamada, uzlaşı için Washington’ın katkıda bulunması gerektiğini belirterek, “Bizim tercihiz çatışma değil, işbirliği yönünde önlemler alınması. Ancak bu tercih sadece bize bağlı değil” diye konuştu.

Rus Savunma Bakanlığından adı açıklanmayan bir yetkili de Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, füze kalkanı konusunda ilerlemenin, ancak Rice ve Gates’in Moskova’nın kaygılarıyla ilgili yeni önerilerle gelmesi halinde mümkün olabileceğini belirterek, “Aksi takdirde her şey iki tarafın çok uzun süreden beri zaten bilinen pozisyonlarını tekrarlamaktan öte bir şey olmayacak” dedi.

Rice ve Gates’in Moskova’daki temasları sırasında, füze kalkanı konusunun yanı sıra silahlanma kontrolü, terörle mücadele, silah satışı ve Rusya’nın Afganistan’daki savaşa olası katkısı konularının ele alınması bekleniyor.

FOTOĞRAF: Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev 
 

1168800cookie-checkRusya-ABD füze krizini aşmaya çalışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.