Rusya ambargoyu genişletti

Türk TIR'larını sınırlarda bekleterek ambargo uygulayan Rusya'nın, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden gönderilen ürünler içinde Türk mallarına karşı da engellemeler yapmasını Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen,"Rusya'nın yaptığı tam anlamıyla tarife dışı engeldir" diye değerlendirdi.


Rus gümrük yetkilileri, Avrupa’nın çeşitli lojistik merkezlerinden Rusya’ya ihraç edilen ürünler arasında yer alan Türk mallarına zorluk çıkarırken, Avrupa’daki lojistik merkezlerden Rusya’ya TIR'larla ihraç edilen ürünlerin kontrolü sırasında Türk ürünlerine rastlanması durumunda bu TIR'lar özel bölümlerde ayrıntılı denetimlere tabi tutuluyor.


Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa'nın lojistik merkezlerinden Rusya'ya gönderilen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yapılması konusunda, sadece Türkiye'den gelen ürünlere değil, Avrupa'nın lojistikmerkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını söyledi.


Tüzmen, Avrupa'dan gelen bu ürünlerin ayrıntılı denetime tabi tutulduğuna ve ikinci kez kontrol edildiğini vurgulayarak, "Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye’de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya’nın uygulaması tam anlamıyla tarife dışı engeldir" dedi.


Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını ifade etti. Tüzmen, Rusya’nın Türkiye’nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini, bu yıl 38 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekledikleri dış ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

1065680cookie-checkRusya ambargoyu genişletti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.