Rusya attığı adımda kararlı

Medvedev, Financial Times'ta bugün yayımlanan yazısında, gerek Kosova'daki gelişmelerden, gerekse Gürcistan'ın ''saldırganlığından'' sonra, ülkesinin bu iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımaktan başka bir seçeneğinin kalmamış olduğunu vurguladı.

Rusya'nın Gürcistan'da çatışma çıkmaması için çaba gösterdiğini ancak Batı'nın, Kosova'daki duruma yaklaşımıyla bu çatışmayı kışkırttığını ileri süren Medvedev, ''Rusya'nın uyarılarını göz ardı ederek Kosova'nın Sırbistan'dan yasa dışı bağımsızlık ilanını alelacele tanıdılar'' dedi. 

''Abhazlar ve Osetlerle dünyadaki onlarca başka gruba, Kosova Arnavutları için iyi olanın kendileri için kötü olacağının anlatılmasının mümkün olamayacağını ısrarla dile getirdiklerini'' ifade eden Medvedev, ''uluslararası ilişkilerde birine başka, diğerine başka kural uygulayamayız'' dedi. 

Çatışmanın sorumlusunun Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili olduğunu savunan Medvedev, ''sadece bir deli böylesi bir kumara girişebilirdi'' dedi. Medvedev, Gürcü liderin, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye insanlar uykudayken saldırı düzenleyerek, çoğu Rus vatandaşı yüzlerce sivilin ölümüne yol açtığını belirtti ve ''acaba Rusya'nın böyle bir durum karşısında boş boş seyredeceğini mi düşündü? Rusya'nın sivillerin hayatını korumak için saldırıyı bastırmasından başka bir çaresi yoktu. Bu savaş, bizim seçimimiz olmadı. Bizim Gürcistan toprakları üzerinde bir tasarımız yok'' dedi. 

Rusya'nın Gürcü halkıyla tarihe dayanan bir dostluk ilişkisi içerisinde olduğunu kaydeden Medvedev, bu ülke halkının bir gün ''layık olduğu bir liderle yönetileceğini'' ve Kafkasya'daki tüm halklarla ''karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki içerisinde olacağını umduğunu, Rusya'nın buna katkı yapmaya hazır olduğunu'' kaydetti.

1177330cookie-checkRusya attığı adımda kararlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.