“Rusya Suriye’de dümen kırabilir”

Rusya’nın muhtemel tutum değişikliğini Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’in bu yöndeki sözlerine dayandıran gazete, Güvenlik Konseyi’ndeki vetoların Batılı devletlerde büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtiyor.

Gazete ayrıca, Rusya ve Çin’in, geçen yıl Libya konusunda alınan Güvenlik Konseyi kararının ardından rejim değişikliği ve askeri müdahalenin gelmesinden dolayı, aynı adımlara Suriye konusunda izin vermek istemediklerini de ifade ediyor.

“Batı’nın insani müdahale iddiası inandırıcı değil”

Guardian gazetesinde Suriye konusunda bir değerlendirme kaleme alan Kevin Ovenden ise, onlarca yıl boyunca despot yönetimlere silah satan Batılı devletlerin insani müdahale iddialarının inandırıcı olmadığını savundu.

Rejim değişikliği çabasının kendi başına toplumlara kabul ettirilemeyeceğini yazan Ovendan, kamuoyunun buna insani müdahale adı altında ikna edilmeye çalışıldığını, bunun için de Suriye’de yaşanan acıların kullanıldığını belirtiyor.

Guardian yazarı şöyle devam ediyor:

“Bu noktaya daha önce de gelmiştik. Libya’daki savaşın ölümleri durdurmak için yapıldığı söylenmişti. Fakat NATO bombalamaları da dâhil olmak üzere, müdahale her iki taraftan da ölümlerin artmasına neden oldu. Tahminler ölümlerin 30 bine ulaştığına işaret ediyor. Sonuç da, demokrasi ve insan haklarına saygının olduğu bir ülke olmadı. Uluslararası Af Örgütü, yeni rejimin birbirine rakip milis gruplarının işkence ve yargısız infazlara devam ettiklerini duyuran son insan hakları kuruluşu. Çoğunlukla siyah Afrikalıların yaşadığı 30 bin kişilik Taverga kenti haritadan silindi fakat kameralar o sırada Libya’daki ihlalleri göstermeyi bırakmıştı.”

Ovendan’a göre, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerin, kendi demokrasi yanlısı protestocularını vururken, demokratik bir Suriye’nin dostuymuş gibi görünmeleri de, söylenenlerin samimiyetten ne kadar uzak olduğunun bir göstergesi.

1332210cookie-check“Rusya Suriye’de dümen kırabilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.