Rusya zanlıyı İngiltere’ye vermedi

İngiltere’nin ciddi gazeteleri eski bir Rus casusun öldürülmesine ilişkin davanın Moskova – Londra hattında yarattığı gerilime geniş yer ayırdı.


İngiliz savcılar, eski KGB casusu Aleksandr Litvinenko’nun radyasyon zehirlenmesi sonucu öldürülmesi soruşturması kapsamında, cinayet zanlısı olarak yine bir eski Rus ajanı olan Andrey Lugovoy’un yargılanmak üzere Moskova’dan iadesini talep etmiş, bu talep Rusya hükümeti tarafından dün reddedilmişti.


The Financial Times, Moskova’nın bu kararını şüpheliyi korumak olarak yorumdı.


”Rusya’yla Batı’nın ilişkileri zaten hiç parlak değil. Hükümetin eski KGB yetkilisi Andrey Lugovoy hakkında dava açma kararı, bu ilişkileri daha soğuk hale getirecek” diyen gazete şu değerlendirmeyi yaptı:


”Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin füze kalkanı projesini sınırlarının yakınlarına yerleştirme planlarına muhalefeti, Batı’nın Kremlin’in demokrasiyi kısıtlamasına tepkisi ve Moskova’yla bazı yeni AB üyeleri arasındaki ticaret anlaşmazlıkları ikili ilişkilerin karşı karşıya kaldığı sınavlar oldu. Rusya’da parlamentonun uluslararası ilişkiler komisyonu başkanı, Londra’nın girişiminin hukuki değil, siyasi olduğu değerlendirmesine varılırsa, bu durum ilişkilere vurulan en büyük darbe olacaktır.”


 


FOTOĞRAF: Radyasyon zehirlenmesi sonucu öldürülen KGB casusu Aleksandr Litvinenko

802850cookie-checkRusya zanlıyı İngiltere’ye vermedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.