Rusya’dan İsrail’e sert tepki

Şam yakınlarında bir araştırma merkezine İsrail Hava Kuvvetleri’nin saldırı gerçekleştirdiği yönündeki haberlerden endişe duyduklarını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, “Eğer iddialar doğru ise bağımsız bir ülkeye yönelik bu saldırı, açıkça BM Anlaşması’nın ihlali anlamına gelir. Bunun arkasındaki gerekçe ne olursa olsun, kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Açıklamada ‘eğer bu bilgiler doğruysa çok vahim bir durumla karşı karşıyayız. Özgür bir ülkenin topraklarına sebepsiz yere başka bir ülke tarafından ateş açılmıştır, bu kabul edilemez bir durumdur ve acil bir yaptırım gerekmektedir’ denildi.

Suriye’de şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Bakanlık, 30 Haziran 2012’de sağlanan Cenevre Mutabakatı temelinde Pan-Suriye diyalogunun oluşturulmasını ve her türlü dış askeri müdahalenin engellenmesini bir kez daha istedi.

Suriye devlet televizyonu İsrail uçaklarının Şam yakınında bulunan askeri inceleme ve araştırma merkezine bir saldırı gerçekleştirdiğini ifade etmiş, olayda iki kişinin yaşamını yitirdiğini ve bazı kişilerin de yaralandığını açıklamıştı.

ABD’YE BİLGİ VERMİŞ

Öte yandan Lübnan hava sahasını ihlal ederek Suriye’yi vuran İsrail’in, saldırıyı gerçekleştirmeden önce ABD’ye haber verdiği belirtildi. Amerikan New York Times gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Suriye’de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurmadan önce Washington’u haberdar ettiğini yazdı.

New York Times gazetesine ismi gizli kalma şartıyla konuşan ABD’li yetkili, Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail jetlerinin, Suriye’de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurduğunu söyledi.

Haberde, İsrail’in “kuzeydeki en tehlikeli düşmanı” olarak gördüğü Hizbullah’ın Suriye’deki kaostan faydalanarak, kimyasal silahlar başta olmak üzere, diğer silahlara ulaşmasına izin vermeyeceğini bu saldırıyla bir kez daha ortaya koyduğu vurgulandı.

5 YIL SONRA İLK SALDIRI

İsrail 5 yıl sonra ilk kez Suriye’de bir hedefi vurmuş oldu. İsrail 6 Eylül 2007’de Suriye’nin kuzeyinde bir fabrikayı bombalamıştı. Ancak İsrail, Suriye’de saldırı gerçekleştirdiğini hiçbir zaman resmi olarak kabul etmedi. Dünkü saldırıların ardından da İsrail sessizliğini koruyor.

‘KONVOY DEĞİL ŞAM VURULDU’

Suriye devlet televizyonu da, İsrail savaş uçaklarının, önceki gün sabah saatlerinde, kuzeydeki Cebel Şeyh tepeleri üzerinden Şam’ın banliyösü Cemraya bölgesindeki askeri araştırma merkezine doğrudan saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

Söz konusu merkezde savunmayı güçlendirme amaçlı çalışmalar yapıldığı ve gerçekleştirilen saldırıda 2 görevlinin öldüğü, 5 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Suriye devlet televizyonunun haberinde, Suriye ordusunun ”İsrail uçaklarının Lübnan’a giden askeri konvoya saldırı düzenlediğine” ilişkin iddiaları yalanladığına da yer verilmişti.

1372230cookie-checkRusya’dan İsrail’e sert tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.