Rusya'nın mesajı: Biz hâlâ varız

İngiltere'nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times başyazısında "Rusya'nın hedefi ne?" sorusuna yanıt aradı.

"Devlet otoritesini yeniden inşa ettiğini göstermek, Rusların Soğuk Savaş'ın kaybı ve Sovyet imparatorluğunun dağılmasıyla zedelenen onurunu tamir etmek, öteden beri Putin'in projesinin merkezinde yer aldı. Ancak bunun büyük bölümünü başarmış olsa da, Rus liderliği paranoyak bir kabadayı gibi davranmaya devam ediyor" diyen gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gerçi adil olmak lazım. Batı ittifakının NATO ve Avrupa Birliği vasıtasıyla Rusya sınırlarına dayanması, Gürcistan ve Ukrayna'daki halk ayaklanmalarını desteklemesi ve Kosova'nın Sırbistan'dan, Kürdistan'ın da Irak'tan kopuşuna göz yumması, tehdit edici bir görüntü arz ediyor.

Dahası NATO'nun Gürcistan ile flörtü, Saakaşvili'yi büyük oynamaya teşvik etmiş olabilir. Ancak yine de, Rusya'nın eski tebaasına kur yapan Avrupa Birliği ve NATO değildir. Tam tersine, Moskova'ya güvenmedikleri için, onlar Batı'nın kollarına atmışlardır kendilerini.

Otokratik Rusya çevresini istikrarsızlaştırmanın ulusal çıkarlarına olduğu fikrinden vazgeçmedikçe de bu durum değişmeyecektir."

DÜNYAYA MESAJI

The Daily Telegraph'ta David Blair imzalı analizde de, Moskova'nın Gürcistan operasyonunu genişleterek dünyaya bir mesaj verdiği öne sürüldü. Gazetedeki yorum özetle şöyle:

"Gürcistan'ı havadan ve karadan saldırılarla dövme fırsatını kullanarak, Rusya Başbakanı Vladimir Putin küresel sonuçları olacak etkili bir mesaj veriyor. O da şu: NATO'nun istikrarlı bir şekilde doğuya doğru genişleyerek eski Sovyet cumhuriyetlerini kucakladığı ve Moskova'nın da bunun karşılığında sadece tehditler savurduğu dönem artık sona erdi.

Dahası Kremlin, anavatandan uzakta, Sovyetler Birliği'nin devamı niteliğindeki devletlerde yaşayan 25 milyon Rus vatandaşını korumak için güç kullanmaya hazır olduğunu gösterdi."

1176390cookie-checkRusya'nın mesajı: Biz hâlâ varız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.