‘Saakaşvili kazandı ama zayıfladı’

Gürcistan’da Seçim Komisyonu’nun önceki günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına yönelik açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin oyların yaklaşık yüzde 53’ünü aldığı belirtilmişti.

The Independent Saakaşvili’nin 2004’te oyların yüzde 97’sini alıp seçildiğini, uzmanların onun seçimden zayıflayarak çıktığını düşündüklerini yazdı.

Gazeteye konuşan Gürcistan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Vakfı’ndan Arçil Gegeşidze, Saakaşvili ve ülkesi hakkında net tespitlerde bulunarak, “Saakaşvili önceki gibi radikal olmayacaktır. Gürcistan’da ekonomik reformların hızı yavaşlayacaktır” yorumunu yaptı.

The Financial Times ise başyazısında cumhurbaşkanlığı seçiminin, Gürcü siyasetçiler arasındaki gerginliği azaltmadığını vurguladı. Bu ülkenin istikrarlı olmasının önemine değinen gazete, hem Mihail Saakaşvili hem de muhalif liderlere şu çağrıda bulundu:

“Muhalefet liderleri ki aralarında bazıları 2003’teki Gül Devrimi sırasında Saakaşvili’nin müttefikleriydi, otoriter eğilimleri nedeniyle Cumhurbaşkanı’na saldırmakta haklıydılar. Mihail Saakaşvili kendisini Gürcistan’da demokrasinin tek garantörü olarak görmekten vazgeçmeli. Ayrıca diğer liderlerin de, bu kapsamda önemli bir rolü olduklarını kabul etmeli. Muhalefet liderleri de, demokratik ilkelere bağlı olduklarını göstermeliler. Batı için son birkaç haftadan çıkarılacak ders ise, kişisel olarak Saakaşvili’ye daha az, Gürcistan’ın demokratik kurumlarınaysa daha çok destek verilmesi gereğidir.”

1164440cookie-check‘Saakaşvili kazandı ama zayıfladı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.