Saakaşvili resmen imzaladı

Saakaşvili, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusların halen Gori kenti ve Tiflis arasında bulunduğunu kaydetti.
Saakaşvili, Rusya'nın Gürcistan topraklarını terk etmesi için 6 maddelik geçici ateşkes anlaşmasını imzaladığını belirterek, ancak bunun nihai çözüm anlamına gelmediğini kaydetti.

Güney Osetya ve Abhazya'nın, ''Gürcistan'ın bir parçası olduğunu'' vurgulayan Saakaşvili, ''Başka türlüsünü düşünemeyiz'' dedi.

Rusya'nın, Gürcistan ile diyalog kurmaktan kaçındığını da söyleyen Saakaşvili, ayrılıkçı bölgelerdeki barış güçlerinin durumuyla ilgili kabul edebilecekleri makul bir öneri beklediklerini kaydetti.

Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde ülkesinin bu kuruma girmesine izin verilmediğini, Güney Osetya ve Abhazya ile yaşadıkları sorun çözülmeden de NATO'ya alınmayacaklarını ifade eden Saakaşvili, ''Biz, hiç bir zaman topraklarımızın 1 metre karesinin kaybedilmesine izin vermeyeceğiz'' dedi.

"EN ÖNEMLİ SORUN RUSLARIN ÇEKİLMESİ"

Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurgulayan Rice ise bugün karşılarında duran en önemli sorunun Rus birliklerinin Gürcistan toprağından çekilmesi olduğunu kaydetti.

Rice, Rusya'nın Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kabul etmesi gerektiğini belirterek, Saakaşvili'nin imzaladığı ateşkes anlaşmasından sonra Rusya'nın Gürcü topraklarını derhal terk etmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya'ya, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile işbirliği yapma ve uluslararası gözlemcilere sorunlu bölgeye girmelerine izin vermesi çağrısında bulunan Rice, Sovyetler Birliği'nin 1968'de Çekoslovakya'yı işgal ettiği dönemi yaşamadıklarını vurguladı.

Rice, hür bir dünyanın Rusya'nın komşusunu işgal etmesinin sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini kaydetti.

Saakaşvili'nin, imzaladığı 6 maddelik geçici ateşkes anlaşmasının Gürcistan'ın çıkarını koruduğunu ifade eden Rice,'' Rus güçleri anlaşma ile Gürcü topraklarından çıkacak ancak Güney Osetya'daki barışı koruma görevine devam edecek ve bölge dışında kısıtlı da olsa devriye gezme imkanına sahip olacak''dedi.

Anlaşmada ayrıca, Gürcistan'ın ''toprak bütünlüğüne'' saygıya yönelik bir ifadenin bulunmadığı, bunun yerine ''Gürcistan'ın bağımsızlığı ve egemenliği'' ifadelerinin yer aldığı belirtiliyor.

Abhazya ve Güney Osetya'nın geleceğine BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindez karar verileceği bildirildi.

"RUSYA ANLAŞMAYI İMZALAYIP ASKERLERİNİ ÇEKECEK"

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin makamından yapılan açıklamada da Sarkozy'nin, Gürcistan'ın ateşkes anlaşmasını imzalamasından sonra konuştuğu Medvedev'in, "anlaşmayı imzalayacağını ve Rusya'nın anlaşmadaki taahhütlere, özellikle Rus güçlerinin çekilmesiyle ilgili olanlara titizlikle uyacağını doğruladığı" belirtildi.
Açıklamada, Medvedev'in anlaşmayı ne zaman imzalayacağı konusunda bilgi verilmedi.
Bu arada, Kremlin'den yapılan açıklamada da Sarkozy ve Medvedev'in yaptığı telefon görüşmesinde anlaşmaya ilişkin konuları ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada, telefon görüşmesinde, çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla Medvedev ve Sarkozy tarafından ortak hazırlanan 6 aşamalı belgenin imza süreciyle ilgili konuların ele alındığı kaydedildi. 
  

 

 

1176730cookie-checkSaakaşvili resmen imzaladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.