Sabancı suikastından yargılanmayacak

 Belçika’nın Bruges mahkemesi, Fehriye Erdal’ın Sabancı suikastıyla ilgili Belçika’da yargılanamayacağına karar verdi.

Mahkeme, DHKP-C militanlarının 1999’da Knokke şehrinde silah ve yasadışı propaganda malzemesi bulundurmalarıyla ilgili ise Bruges Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları kararını aldı. 

Mahkeme, bugün aldığı ikinci kararında, terörist Fehriye Erdal’ın Sabancı suikastıyla ilgili Belçika’da yargılanamayacağı, Belçika mahkemelerinin bu konuda yetkili olmadığı sonucuna vardı. 

Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, karara karşı Gent Mahkemesi’nde temyize gideceğini açıkladı. 

Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999’da, Belçika’da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. 

Belçika, Türkiye’nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal’ın Belçika’da işlediği suçlardan yargılanmasını bekliyor. Bu ithamlar arasında terör örgütü üyesi olmak, silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak gibi unsurlar bulunuyor.

ÇİÇEK: SÜREÇ TAMAMLANSIN

Öte yandan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Belçika’nın, Fehriye Erdal ile ilgili hukuki süreci bir an evvel ve süratle tamamlaması gerektiğini belirterek, ”Ya yargılamalarını ya Türkiye’ye iade etmelerini istiyoruz. Bizim tercihimiz, hiç şüphesiz Türkiye’de yargılanmasıdır. Çünkü suç, Türkiye’de işlenmiştir” dedi.

Belçika’nın Bruges mahkemesinin, terörist Fehriye Erdal’ın, ”Sabancı suikastı ile ilgili Belçika’da yargılanamayacağı” yolundaki kararı ile ilgili değerlendirme yapan Çiçek, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı’nın konuyu incelediğini ve Türk Büyükelçiliği ile konuyu takip ettiğini söyledi.

Çiçek, şunları söyledi:

”Biz, bu kişinin Türkiye’ye iadesi noktasında daha evvel bir müracaatta bulunduk, suçluların iadesi anlaşmasına göre… O zaman ‘ölüm cezası vardır’ diye bu talebimiz geri çevrildi. Türkiye’de ölüm cezası kalktıktan sonra bir kere daha talepte bulunduk, bu defa da ‘yargılamayı biz yapacağız’ diye bu talep geri çevrildi. 

Dolayısıyla en başta bu talep reddedildiğine göre itiraz süresi kesinleştikten sonra veya itiraz edilip bu yöndeki talep reddedildikten sonra bizim yeniden -ama bu sürecin işleyip kesinleşmesi lazım- yeni baştan iade talebimiz söz konusu olacaktır. Dolayısıyla temenni ederiz ki ya orada yargılansın ya da Türkiye’ye iade edilsin. Ben dünyaya çağrıda bulunarak; artık bu neviden üzücü olaylardan sonra taziye mesajları göndermek yerine, bu gözyaşlarını dindirmiyor, insanların feryadını dindirmiyor, gidenleri geri getirmiyor, gelin çok ciddi çok kalıcı süratle işleyen bir mekanizmayı devreye sokalım.” 

Bu hukuki sürecin bir an evvel ve süratle tamamlanmasını, ya yargılamalarını ya Türkiye’ye iade etmelerini istediklerini kaydeden Çiçek, ”Bizim tercihimiz hiç şüphesiz Türkiye’de yargılanmasıdır. Çünkü suç, Türkiye’de işlemiştir” dedi.

 

 

1109420cookie-checkSabancı suikastından yargılanmayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.