“Sabiha Sertel ve Tan Matbaası” anlatılacak

Türkiye’de 1945’te Tan Matbaası saldırısı ve gazeteyi çıkartan Zekeriya ve Sabiha Sertel’in yurtdışına kaçış öyküleri “Sabiha Sertel ve Tan Matbaası” panelinde anlatılacak.

“Sabiha Sertel ve Tan Matbaası” paneli 20 Ekim Pazar günü 15.00-17.00 arasında gerçekleşecek. Sabiha Sertel’in otobiyografisinin de tanıtılacağı etkinlikte Tia O’Brien, Nur Otman ve Aydın Çubukçu konuşmacı olarak yer alacak.

“ROMAN GİBİ”

Sabiha Sertel’in otobiyografisi “Roman Gibi” yıllar süren çalışma sonucu İngilizce olarak I. B. Tauris / Bloomsbury Yayınevi tarafından “The Struggle for Modern Turkey: Justice Activism and a Revolutionary Female Journalist” adıyla yayımlandı.

Tia O’Brien ile birlikte Nur Otman’ın editörlüğünü yaptığı kitap Sabiha Sertel’in yaşam öyküsü ekseninde imparatorluğun çöküp yerine cumhuriyete bıraktığı bir dönemde verilen demokrasi mücadelesinin tanıklığını da yapıyor. Yarım asır önce yazılmasına karşın güncelliğini koruyan bu kitabın tanıtımının da yapılacağı ve Tan Matbaası olaylarının inceleneceği panele katılımın ücretsiz olduğu belirtildi.

TAN MATBAASI BASKINI

4 Aralık 1945’te mücadeleci bir sosyalist olan Babiha Sertel ve eşi Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan Tan Gazetesi sabah saatlerinde bir provokasyon için kışkırtılmış öğrencilerden oluşan büyük bir kalabalık tarafından saldırıya uğramıştı.

“Kahrolsun Komunistler”, “Kahrolsun Serteller” sloganlarıyla Babıali’ye doğru yürüyüşe geçen kalabalık Cağaloğlu’nda sol görüşlü kitaplar satan ABC ve Berrak kitapevlerini darmadağın ettikten sonra Tan Gazetesi ve Görüşler Dergisi’nin bulunduğu binaya yönelirler. Demir çubuk ve balyozlarla matbaadaki makineleri parçalayıp binayı ateşe vermeye çalışan öfkeli grup, sosyal demokrat bir aydın olan Cami Baykurt’un Fransızca çıkardığı “La Turquie” ile sosyalist aydın Esat Adil’in sahibi olduğu Yeni Dünya gazetelerine saldırırak darmadağın ederler.

Bu saldırı güç kullanarak muhalif demokrat basını susturma girişimi olarak Türkiye’nin önemli siyasi olaylarından biri sayılıyor.

 

2342220cookie-check“Sabiha Sertel ve Tan Matbaası” anlatılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.