Sabriye, The Time’ın 2004 kahramanı

‘Tibet’e yolum düştü, Lhasa’nın kör çocukları’ kitabının yazarı Tenberken Bonn doğumlu. Henüz 12 yaşında görme yeteneğini yitirmesini asla bir engel olarak görmedi. Yüksek lisansı Tibetoloji’ydi. Karmaşık Asya dili 42 heceliydi ve Tibetoloji’nin Braille alfabesi olmadığından iki haftada yaratıverdi.


Güneş ve yüksek irtifa nedeniyle dünyaya kıyasla iki misli görme engellisi bulunan, her 70 kişiden birinin göremediği Tibet’e 1997’deki at sırtında yolculuğu tam bir serüvendi. Başkent Lhasa’da tanıştığı yardım görevlisi Hollandalı Paul Kronenberg en büyük desteğiydi. Mayıs 1998’de Lhasa’daki çaresiz, binbir işkence çeken kör çocuklar için yatılı okul açtı. Tam 50 öğrenciye Tibet dilinde, Çince ve İngilizce eğitimi, herşeyden önce kendine güven verilirken Tenberken, ‘Bürokrasi bazen hayatımı cehenneme çevirdi, ama ben engelleri severim. Bazıları daha fazla enerjik ve asabidir’ diyordu.


Tenberken’in ‘Sınırları Olmayan Braille’ örgütü bir çiftlik kurdu ve kör yetişkinlere ormancılık, sebze yetiştirme gibi beceriler kazandırdı. ‘Climbing Higher’ (Daha Yükseğe Tırmanmak) belgeseli yakında vizyona girecek.  
 

676080cookie-checkSabriye, The Time’ın 2004 kahramanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.