‘Saddam davası asla adil olmayacak’

BM Irak’a Yardım Misyonu’nun insan hakları sorumlusu John Pace, devrik lider Saddam Hüseyin’in kurulan özel mahkemede insanlığa karşı suç işlemekten yargılandığı davanın, avukatlara saldırı ve Irak adli sistemindeki kusurlar nedeniyle hiçbir zaman uluslararası standartlara uymayacağını açıkladı.

Pace, Irak ve ABD askeri yetkililerinin ”yasadışı gözaltı uygulamalarını” da kınadı ve Ebu Garib cezaevinde yargılanmadan binlerce zanlının tutulmasına tepki gösterdi.

Saddam Hüseyin’in, Iraklı eski 7 üst düzey yetkiliyle birlikte yargılandığı dava sürecine ilişkin ”derin kaygıları” bulunduğunu belirten Pace, bugüne kadarki gelişmelerden, iki savunma avukatının öldürülmesi ve birinin ağır yaralanmasından kaygı duyduklarını söyledi.

Pace, adli sistemin zayıflığının ve bu mahkemenin kuruluş aşamasının, davanın uluslararası standartlara uygunluğunu sağlayacak süreci hiçbir zaman oluşturamayacağını kaydetti.

Saddam Hüseyin’in, eski üst düzey 7 yetkiliyle birlikte 1982’deki Duceil katliamıyla ilgili Irak’ta kurulan özel mahkemede insanlığa karşı suç işlemekten yargılandığı 19 Ekim’de başlayan davanın üçüncü duruşması yarın yapılacak.

Geçen hafta yapılan ikinci duruşma, davanın öldürülen iki avukatı ile ülkeden kaçan bir avukatın yerine yenilerinin görevlendirilmesi için bir hafta ertelenmişti.

ABD işgal güçleri tarafından kurulan mahkemede BM’nin bir rolü bulunmuyor. Ancak BM, avukatların öldürülmesi üzerine bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu.

“YARINKİ DURUŞMAYI HEDEF ALAN SALDIRI”
 
Öte yandan Saddam Hüseyin’in özel bir mahkemede yargılandığı davanın yarın yapılacak üçüncü duruşmasını hedef alan bir Sünni grubun saldırı planının ortaya çıkarıldığını açıklandı.

Ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak Rubai’nin bürosundan yapılan açıklamada, 1920 Devrim Tugayları grubunun Saddam Hüseyin davasının görüldüğü mahkeme salonuna roket saldırısı planladığı kaydedildi.

Açıklamada, Irak istihbaratının orta çıkardığı ifade edilen saldırı planıyla ilgili ayrıntı verilmedi ve tutuklanan olup olmadığı belirtilmedi.

Saddam Hüseyin, Irak’ta kurulan özel mahkemede, eski 7 yetkiliyle birlikte 1982 yılında Şii kasabası Duceil’deki katliamla ilgili olarak yargılanıyor.

 

1119610cookie-check‘Saddam davası asla adil olmayacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.