Saddam’ın avukatlarından boykot

Halepçeli yargıç Abdül Rahman’ın tarafsız olamayacağını belirten avukatlar, talepleri karşılanana dek davayı boykot edeceklerini açıkladılar. Irak ordusunun 1988 yılında Halepçe’ye düzenlediği kimyasal saldırıda binlerce Kürt ölmüştü. Ölenler arasında Abdül Rahman’ın akrabalarının da bulunduğu bildiriliyor.

Saddam Hüseyin’in avukatlarından Halil Duleymi’nin boykotlarına son vermek için sunduğu talepler listesinde 11 istek yer aldı. Bunlar arasında ‘davanın güvenlik garantisi verebilecek bir ülkeye taşınması’ da bulunuyor.

Yine bir Kürt olan eski başyargıç Rızgar Muhammed Emin, Saddam Hüseyin’e karşı fazla yumuşak davrandığı eleştirileri ardından istifa etmişti. Ondan sonra göreve getirilen yeni başyargıç Rauf Abdül Rahman, mahkemede siyasi konuşmalara ve taşkınlıklara izin vermeyeceğini söyledi. Yeni yargıç pazar günü katıldığı ilk oturumda Saddam Hüseyin’le tartışmış, bunun üzerine eski Irak lideri, avukatlar ekibi ve iki sanık daha mahkeme salonunu terk etmişti. Dava yarı boş bir salonda, perde arkasından konuşan kadın bir tanığın ifadesiyle devam etmişti.

Oturumların bugün sürmesi planlanıyordu. Saddam Hüseyin ve yedi yardımcısı, 1982 yılında bir suikast girişimi sonrası Bağdat’ın kuzeyindeki Duceyl kasabasında yaklaşık 150 Şii’nin katledilmesinden sorumlu tutuluyor.  Bu iddiaları reddeden devrik lider, suçlu bulunursa idam cezasına çarptırılabilir.

1122900cookie-checkSaddam’ın avukatlarından boykot

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.