Saddam’ın sarayı müze olacak

1926 yılında Bağdat’ta müze kurulmasına katkıları nedeniyle arkeolog Gertrude Bell’in anısına ‘Bell Operasyonu’ adı verilen projeye göre, 1990’ların başında Basra’da suni bir göl kenarında inşa edilen ve Şattül Arap havzasına bakan saray, dört büyük salonun yer alacağı bir müzeye dönüştürülecek. Bağdat’taki ulusal müze depolarındaki bazı eserlerin ve Basra’da yağmadan kurtarılan eserlerin burada sergileneceği açıklandı.

Projenin, Irak Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığı, kararın son kararı vermek üzere Başbakan Nuri Al-Maliki’ye sunulduğu bildirildi. Irak Kültür Bakanlığı, müze direktörünün belirlendiğini ancak, güvenlik nedeniyle adının açıklanmak istenmediği ifade edildi.

5 bin yıllık koleksiyona sahip daha önceki müze, 1991 Körfez Savaşı sırasında yağmalanmıştı. 2003 işgalinden önce, kalan eserler Bağdat’taki müzeye nakledilmişti. Ancak, Bağdat müzesi de İşgal ordularının hiç bir önlem almaması sonucu yağmalanmıştı. Dünyanın en zengin arkeoloik sit alanına sahip bölge, Sinbad’ın Hikayeleri’yle de tanınıyor.

1183100cookie-checkSaddam’ın sarayı müze olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.