‘Sadece bir yılı daha kaldı’

Independent gazetesinde Rupert Cornwell imzalı makalede ABD Başkanı George Bush’un geride bırakacağı miras yorumlandı. Makale Bush’un tam bir yıl sonra bugün Beyaz Saray’ı terk edecek olmasını “Sadece bir yıl daha!” başlığıyla verildi.

Makalede dikkat Bush’un günahları şöyle aktarıldı;

“Irak’ın işgali Amerikan tarihindeki en büyük hata olmayabilir. Ama en büyükleri arasında. İşgal ülkenin istihbarat kurumlarına güveni azalttı, önemli müttefiklerle ilişkileri gerdi, İran’a büyük bir stratejik zafer kazandırdı ve ülkenin askeri kaynaklarını kırılma noktasına getirdi.

Bush’un demokratik Orta Doğu sözleri, Washington şimdi yine bildiği acımasız otokrasilere sarılırken kötü bir şaka gibi geliyor kulağa. Amerika Birleşik Devletleri’nin Pakistan politikası harap olmuş durumda. Usame bin Laden hala yakalanamadı ve Afganistan’da Taleban yeniden dirildi. Sadece Amerika’nın kendine güveni kaybolmadı, Müslüman dünyasında da büyük bir Amerikan karşıtlığı gelişti.

Yazar yeni başkanın işinin çok zor olduğunu da şöyle yorumladı:

“Oval Ofis’in yeni sahibi Amerikan karşıtlığının, ülkenin kendisinden değil liderinden kaynaklandığını umabilir. Bu doğru da olabilir, ancak Amerika Birleşik Devletleri, komünizmin çöküşünden 11 Eylül saldırılarına kadar sahip olduğu, askeri, ahlaki ve ekonomik üstünlüğü bir daha asla yakalayamayacak. 44’üncü başkana bu gerçeği ülkeye açıklama ve George Bush’tan kalan günlük problemlerle uğraşma görevi düşüyor. Aslında kim böyle bir işi ister diye de merak ediyorum…”

1165220cookie-check‘Sadece bir yılı daha kaldı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.