Sagalassos’un Mark Bey’i yaşamını yitirdi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Sagalassos antik kentinde yaptığı örnek bilimsel çalışmalarla Türk arkeolojisine değerli katkılarda bulunan Belçikalı bilim adamı Prof. Dr. Marc Waelkens, yaşamını yitirdi…
Türk arkeolojisine değerli katkıları bulunan Belçikalı Arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens (73), Brüksel’deki evinde yaşamını yitirdi. Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos antik kentinde yürütülen arkeolojik kazılara öncülük ederek antik kentin önemli yapılarını gün yüzüne çıkaran Waelkens, uzun süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Yazar Nezih Başgelen, Türk arkeolojisine değerli katkıları olan Waelkens’in kaybından büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos antik kentinin tüm dünyada tanınmasını sağlayan eski kazı başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens 21 Şubat akşamı Brüksel’deki evinde yaşamını yitirdi. Belçika Leuven Üniversitesi ile Türkiye’deki üniversitelerden bilim insanlarının 1990 yılından bu yana sürdürdüğü Sagalassos kazılarının uzun yıllar başkanlığını yürüten Waelkens, dünyanın çeşitli ülkelerinde antik kentle ilgili konferanslar vermiş, sergiler açılmasını sağlamıştı.

BİR SÜREDİR TEDAVİ GÖRÜYORDU

Sagalassos ve çevresinde farklı disiplinlerden bilim insanlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda antik kentin geçmişi hakkında önemli bulguların ortaya çıkarılmasına öncülük eden Prof. Dr. Marc Waelkens, bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Önceki akşam Brüksel’deki evinde yaşama veda eden Waelkens, yerel halk tarafından ‘Mark Bey’ olarak anılıyordu. Waelkens’in cenaze töreninin ayrıntıları için yakınları ve çalışmalarını sürdürdüğü eğitim kurumu tarafından bir açıklama yapılması bekleniyor.

PROF. DR. MARC WELKENS KİMDİR?

1948 yılında Belçika’da dünyaya gelen Marc Waelkens, oldukça meraklı bir çocuktu. Henüz altı yaşındayken okuduğu ilk kitap olan Truva antik kentini anlatan çizgi roman, Waelkens’in yaşamını derinden etkiledi. Anadolu’nun gizemli antik kenti Truva hakkındaki çizgi romanı okumasının ardından babasına “Ben de Türkiye’de kazı yapmak istiyorum” diyen Welkens, ileriki yıllarda aldığı arkeoloji eğitiminin ardından Türkiye’ye yaptığı yolculuğu ve Sagalassos’la tanışmasını 2011 yılında kendisiyle yaptığımız bir röportajda şöyle anlatmıştı:

‘HAYATIMDA SAGALASSOS GİBİ BİR KENT HİÇ GÖRMEMİŞTİM’

 “Hiç unutmuyorum, 11 Temmuz 1969 tarihinde Türkiye’ye geldim. Türkiye’de bir evde misafir olarak kalmıştım. Bazı kazılara katıldım. Sonrasında Hierapolis ve Afrodisias’da çalıştım. 1982 yılında İngilizler yeni bir projeye başlamışlardı. Çünkü o yıllarda Antalya çevresinde çok sayıda yeni yollar yapılmıştı. Bu bölgedeki son araştırma 1884 yılında gerçekleşmişti. Bu nedenle yüz yıl boyunca hiç bir bilim adamı burada çalışmamıştı. Biz bundan korktuk başta çünkü kaçak kazılar olabilirdi. Psidia bölgesindeki yüzeyde kalan kalıntıları inceledik ancak kazmak istemedik. Önce Yalvaç’ta çalıştık, daha sonra başka bir yer aradık ve 23 Ağustos 1983’te sabah çok erken saatlerde, o zaman yukarıda çok güzel bir ışık vardı, saat 7.30’da Sagalassos’a geldik. O zaman yol yoktu. Jeep gerekiyordu. Hayatımda Sagalassos gibi bir kent, hiç görmemiştim…”

WELKENS İÇİN ANI KİTABI YANINLANDI

Arkeoloji ve Sanat Yayınları Prof. Dr. Marc Waelkens için bir anı kitabı yayınlamıştı. Arkeolog yazar Nezih Başgelen, Waelkens’in Türk arkeolojisi için önemli çalışmalar yaptığını belirterek yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Waelkens ile en son 21 Şubat akşamı haberleştiklerini dile getiren Başgelen, “Bir süredir kemoterapi alıyordu. Kendisi bana tedavisiyle ilgili yeni bir tarama yapılmasını beklediğini söylemişti. Bu sabah da vefatının haberini aldık. Çok üzgünüz. Marc Waelkens sıra dışı bir insandı ve yaptığı çalışmalar ve izlediği yöntemler arkeoloji camiası için bir dönüm noktası oldu” diye konuştu.

Prof. Dr. Marc Waelkens için hazırladıkları anı kitabını görebilmiş olmasının onun için moral kaynağı olduğuna da değinen Başgelen, makalelerinden oluşan bir başka kitap projelerinin daha olduğunu kaydetti.

***

Prof. Dr. Waelkens ile 2011’de yaptığımız röportajı ve yaşam öyküsünü içeren arşiv yazı için:

https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2017/03/24/benimle-savasma-cunku-kazanirsan-kaybedersin/

 

2495430cookie-checkSagalassos’un Mark Bey’i yaşamını yitirdi
Önceki haberİngiltere 21 Haziran’da tüm kısıtlamaları kaldıracak
Sonraki haber“Dijital Seyahat Kartı” geliyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.