Şahmaran efsanesi Antalya’da dile geliyor

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Anadolu’nun binlerce yıllık efsanelerinden biri olan Şahmaran’ı konu alan iki ayrı belgesel Antalya Kültür Sanat’ta izleyiciyle buluşacak.
Yönetmenliğini Kenan Özer’in üslendiği ‘Yarısı İnsan Yarısı Yılan’ ve ‘Şahmaran’ın Sözü’ belgeselleri, Antalya Kültür Sanat ve Doğadabuan işbirliğiyle 9 Şubat Perşembe akşamı  Antalya Kültür Sanat’ta gösterilecek. Saat 19:00’da başlayacak olan gösterimin ardından Yönetmen Kenan Özer de filmleriyle ilgili soruları yanıtlayacak.
Şahmaran


KOYU YEŞİL BELGESEL GÖSTERİMLERİNDE BU AY ŞAHMARAN VAR
Antalya Kültür Sanat ve Doğadabuan işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Koyu Yeşil – Belgesel Gösterimleri’nin bu ayki konuğu, Anadolu’nun binlerce yıllık efsanelerinden biri olan Şahmaran’a ilişkin iki ayrı belgeseli bulunan Yönetmen Kenan Özer olacak. 9 Şubat Perşembe akşamı saat 19:00’da başlayacak olan etkinlikte, Özer’in ‘Yarısı İnsan Yarısı Yılan’ ve ‘Şahmaran’ın Sözü’ belgeselleri izleyiciyle buluşacak. Gösterimin ardından ise Yönetmen Kenan Özer izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
 
DOĞUM İLE ÖLÜMÜN, İNSAN İLE YILANIN İÇ İÇE GEÇEN EFSANESİ
Anadolu’nun hızla yitirilen zengin doğa ve kültürel mirasına ilişkin çektiği belgesel filmlerle tanınan bol ödüllü Yönetmenlerimizden Kenan Özer, Şahmaran’ı başlangıç ve sonun, doğum ile ölümün, iyi ile kötünün, insan ile yılanın birbiri içinde kaybolduğu binlerce yıllık bir efsane olarak tanımlıyor: “Efsane, Anadolu’da, Ceyhan’da evlerde ninelerin, dedelerin ağzından süzülür, karışır Çukurova’nın bereketli topraklarına. Cebelinur Dağı’nın eteklerindeki Balkuyusu’nda, Yilankale’de ve Misis Köprüsü’nde efsane gerçeğe, gerçek efsaneye dönüşür.
 
‘MASALLAR ARTIK OLMADIĞI İÇİN ANLAŞILMIYOR DÜNYA’
Masallar artık olmadığı için, anlaşılmıyor dünya. İnsanoğlu, kendini anlamak, dünyayı tanımak için yeniden dinlemeli hepsini. Kendi karanlığını bulmak, iyiliğe ulaşmak için. Masal olmayınca hayatımızın içinde; karışıyor kavramlar, bulanıklaşıyor giderek. Oysa en büyük gerçeği periler, devler söylüyor bize, sayfaların arasından. Yapmamız gereken, yüreğimizle dinlemek, kulak vermek.”
 
ŞAHMARAN BELGESELLERİNİN KÜLTÜRE KATKISI
2011 yılında Çukurova çevresinde çekilen iki farklı Şahmaran belgeselinde, yöre insanının binlerce yıldır sözlü kültür içerisinde kuşaktan kuşağa aktararak yaşattığı Şahmaran anlatıları nineler ve dedelerin ağzından aktarılıyor. TRT Belgesel Ödülleri’nde ‘En  İyi Film’ ödülüne layık görülen belgeselin ardından Şahmaran efsanesi, UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesine dahil edilmişti.
2059140cookie-checkŞahmaran efsanesi Antalya’da dile geliyor
Önceki haberBöyle olur Yeni Türkiye’nin rant vurgunu!
Sonraki haberİNGİLTERE… Ekonomide denetimsizlik değil, daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.