Sahte dedektör binlerce cana maloldu

İngiliz milyoner Jame McCormick birçok ülkeye çalışmayan bomba dedektörü sattı. McCormick’in şirketinin ürettiği bu dedektörler patlayıcılardan uyuşturucuya birçok şeyi tespit edebilen cihazlar olarak pazarlandı.

Dedektörü satın alan ülkeler arasında Afganistan, Pakistan, Lübnan, Meksika, Irak ve Tayland da vardı.

Detektörlerle ilgili İngiltere’de yürütülen dava sonucunda bu cihazların hiçbir işe yaramadığı ve işadamının bunu bile bile satışları gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Bedeli kanla ödenen sahte dedektör yolsuzluğuHaberi ana sayfadan manşetine taşıyan Independent, bu yolsuzluğun birçok kişinin canına mâl olduğunu belirtiyor.

Gazete, sadece 25 Ocak 2010’da Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sheraton, Babylon ve Hamra otellerine yönelik gerçekleştirilen saldırılarda 36 kişinin öldüğünü, yaklaşık 70 kişinin yaralandığını hatırlatıyor ve buna yol açanın o gün bu otellerde kullanılan bu dedektörler olduğunun altını çiziyor.

Independent o günkü saldırılarda kardeşini kaybeden 25 yaşındaki Rahima adlı bir Iraklı’nın görüşlerine de yer verdi.

Rahima gazeteye şöyle konuştu:

“Patlama olduktan sonra olayın yaşandığı yere gittim çünkü burası bizim eve çok yakındı. Hiçbir komşumuzun yaralanmadığından emin olmak istedik. Orada, Bağdat gibi bir yer için dahi çok korkunç bir görüntü vardı. Ortalıkta yaralanmış, kanlar içinde yatan, ölmüş insanlar vardı. Kardeşimin onlardan biri olduğunu bilmiyordum. Bize, kardeşim Abdülhamid’e ne olduğu söylendiğinde morga gittik. Bomba dedektörleri hakkında hiçbir şey bilmiyorduk. Sonra o gün kullanılan bu dedektörlerin sahte olduğunu öğrendik. Bütün kentte bunları kullanıyorlardı. Çok kızgınım. Birinin sadece para kazanmak için böyle bir şey yapabileceğine, insanların hayatını riske atabileceğine inanmıyorum. Bu, utanç verici.”

Independent muhabiri Kim Sengupta, dedektörlerin işe yaramadığı halde satışında Iraklı yöneticilerin parmağının olup olmadığının da araştırıldığını, bu konuda Irak’ta da bir soruşturma başlatıldığını yazdı.

Gazete bununla birlikte soruşturmalarla ilgili olarak ‘yaşamını yitirenler düşünüldüğünde biraz geç oldu’ yorumunu yaptı.

Guardian ise konuyla ilgili haberinde İngiliz hükümet yetkililerinin, işadamına ürünleri Birleşmiş Miletler’e nasıl pazarlayabileceği konusunda önerilerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre işadamına 2008 Martı’nda İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından ‘BM’ye nasıl satmalı’ başlıklı bir seminer verilmiş.

Guardian’da haberin yanında yer alan analizde ise “Iraklılar bu sahte makinelerin yüksek bedelini kanlarıyla ödediler” yorumu yapıldı.

847670cookie-checkSahte dedektör binlerce cana maloldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.