Sahurda açılış şovu yapılan barajın gövdesi çatladı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Uşak’ta sahur vaktinde Semazenli açılış şovu ile hizmete alınan Bahadır Barajının gövdesinde çatlak oluştu, taşkın riskine karşı iki köy boşaltıldı, dört köyde ise okullar tatil edildi.
Uşak’ın Banaz ilçesinde DSİ tarafından inşa edilen Bahadır Barajında çatlak oluştu, taşkın riskine karşı iki köy boşaltıldı dört köyde okullar tatil edildi. Haziran 2016’da dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı tören ile sahur vaktinde temeli atılan projelerden biri olan Bahadır Barajındaki çatlağın yarattığı taşkın riskine karşı suyu kontrollü şekilde boşaltılıyor. Uşak Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Su çıkışının artmaması ve gölet gövdesinin daha fazla hasar görmemesi için dip savak vanaları açılmış, boşaltma işlemlerine başlanmıştır. Olay nedeni ve oluş şekli ile ilgili çok yönlü incelemeler sürmektedir. DSİ 2. Bölge yetkilileri ile yapılan değerlendirmede, yağışın da artması ve yarın da devam edeceği öngörüldüğünden, dere yatağı güzergâhında bulunan Bahadır ve Hatipler köylerimizin tedbiren tahliyesine karar verilmiş olup, vatandaşlarımızın Banaz ilçe merkezindeki otel, pansiyon, yurt ve diğer kamu binalarında barındırılmaları planlanmıştır” denildi.

 

Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Bahadır köyünde DSİ tarafından inşa edilen ve Haziran 2016’da açılışı gerçekleştirilen Bahadır Barajının gövdesinde çatlak oluştu. Köylülerin baraj gövdesindeki yoğun su akışını fark etmesiyle ortaya çıkan çatlak yüzünden iki köy boşaltıldı. Olay yerinde incelemede bulunarak yetkililerden bilgi alan Uşak Valisi Funda Kocabıyık, “Burası sulama göleti. İhbar üzerine bölgeye ulaşan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ekipleri olaya çok hızlı şekilde müdahale etti. Çevre güvenliği alındı, su tahliyesine başlandı. Halen göletteki suyu boşaltmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İKİ KÖY TAHLİYE DİLDİ

Bölgedeki teknik ekiplerin tümünün koordineli şekilde çalıştığını, ancak şiddetli yağışın ek tedbirler alınmasını zorunlu hale getirdiğini dile getiren Vali Funda Kocabıyık, “Yağış dolayısıyla gölete giren su bizi endişelendirdi, yaptığımız değerlendirmenin ardından iki köyümüzü tahliye karar aldık. Bahadır Köyünden 584, Hatipler Köyünden 778 vatandaşımızı hızlı bir şekilde tahliye ettik. Vatandaşlarımızın çok büyük bir bölümü kendi imkânlarıyla yakınlarının yanına geçmeyi tercih etti. Bizde İhtiyaç olur diye ilçedeki yurtlarımızı, pansiyonlarımızı ve otellerimizi hazır hale getirdik. Şu ana kadar hiçbir olumsuzluk yaşanmadı.  Can ve mal kaybımız yok. Umut ediyorum hiçbir kaza bela yaşanmadan bu durumu atlatacağız. Devlet olarak tüm imkânlarımızla buradayız” diye konuştu.

 

‘VATANDAŞLARIMIZ BİR SÜRE DAHA EVLERİNE DÖNMESİN’

Önceki gün yeniden olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Uşak Valisi Funda Kocabıyık, barajdaki su tahliye işlemleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Olumsuz hava koşullarına rağmen çalışmaların sürdüğünü dile getiren Vali Funda Kocabıyık, baraj gölünden şu ana kadar 410 milyon metreküp suyun tahliye edildiğini belirterek riskin her geçen gün azaldığını dile getirdi. Suyun tahliyesini hızlandırmak için bölgeye 4 su pompasının daha getirildiğini söyleyen Kocabıyık, şu bilgileri verdi: “İlave 4 pompanın kurulmasıyla toplam 8 pompa 24 saat su tahliyesi yapacak. Olayın gerçekleştiği anda gölette 1 milyon 500 bin metreküp su vardı, bu gün itibariyle gölette 1 milyon 90 bin metre küp su kaldı. Başka bir ifadeyle göletteki suyun yaklaşık üçte birini boşalttık. Bahadır ve Hatipler köylerindeki vatandaşlarımız bir süre daha evlerine dönmesin. Olağanüstü bir durumla karşılaşmazsak Pazar günü vatandaşlarımızın evlerine dönebileceği yönünde bilgilendirmeyi yapmayı hedefliyoruz. Göletin tamamen boşalması 10 gün kadar sürebilir. Bu noktada yağış önemli. Gölete yeni su girişini engellemeye çalışıyoruz. Kazasız belasız bu süreci atlatacağız.”

DSİ: ‘GÖVDE DOLGUSUNDA SU ÇIKIŞI GÖZLENDİ’

DSİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise Bahadır Göletinin gövde dolgusunda 20 Şubat tarihinde su çıkışı gözlemlendiği belirtilerek, “Göletten çıkan suyun bölgede herhangi bir olumsuzluğa neden olmaması için DSİ 2. Bölge Müdürlüğümüz ekipleri ve Uşak Valiliği makamlarınca anında gerekli güvenlik tedbirleri alınmış ve uyarılar yapılarak köydeki vatandaşlarımızın tahliyesi sağlanmıştır” denildi.

Can ve mal güvenliğine yönelik bir tehdidin bulunmadığı kaydedilen DSİ açıklamasında, “Su çıkışının neden ve nasıl meydana geldiği hususunda ise çok yönlü incelemelerimiz devam etmektedir” ifadesine yer verildi.

GÖVDESİNDE ÇATLAK OLUŞAN BARAJIN AÇILIŞI SAHURDA YAPILDI

Yapımına 2014 yılında başlanan Bahadır Barajı’nın 13.420.416 TL’ye ihale edildiği belirtiliyor. Banaz’a bağlı Bahadır köyünde, İzmir merkezli ‘Ruyal İnşaat’ adlı yüklenici firma tarafından  inşa edilen barajın temelden yüksekliği 49 metre, su depolama hacmi ise 2 milyon 44 bin m3 olduğu belirtiliyor. 23 Haziran 2016’da dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla sahur vaktinde gerçekleştirilen açılış ve temel atma töreni ile açılışı yapılan Bahadır Barajı ile 2.360 dekarlık tarım arazisinin sulanması hedeflenmişti. Bahadır Barajı’nın 26 Mart 2014’te yapılan temel atma töreninde ise gündüz vakti havai fişek gösterisi yapıldığı ortaya çıktı.

ESKİ BAKAN. ‘TÜRKİYE SÜPER GÜÇ OLACAK’

Toplu açılış töreninde konuşan eski Bakan Veysel Eroğlu, sahur vaktinde ilk defa temel atma töreni yapılacağını belirterek bu kapsamda diğer tesislerle birlikte Banaz Bahadır Barajı Sulaması ile merkez Aşağıkaracahisar Barajı ve Sulaması tesislerinin de açılışı yapılacağını dile getirmişti. Konuşmasında, geçmişte yılda bir tesisin bile yapılamadığını söyleyen eski Bakan Eroğlu, DSİ’nin son 13 yılda Uşak’ta 110 tesisi aktif hale getirdiğini belirtmişti. Konuşmasında Uşaklılara seslenen Eroğlu, özetle şu görüşleri dile getirmişti: “Avrupa’da ilerleme sıfıra doğru inerken Türkiye yüzde beşe yakın büyüyor. Dünyada büyümede 4. sıraya yerleştik. Biz birlik, beraberlik, kardeşliğimiz muhafaza ettikçe bu ülkenin bahtı açık olacak. İnşallah çok daha büyük hedeflere mührümüzü vuracağız. 2023 hedefinde Türkiye’yi dünyada 10 büyük ülke arasına taşıyacağız. 2053 yılında ise Türkiye bu yükseliş daha da büyüyecek ve ülkemiz küresel güç olacak. Üçüncü büyük hedefte ise Malazgirt seferinin bininci yılını yeni doğan ve doğacaklar kutladığı zaman Türkiye süper güç olacak.”

BİN GÜNDE 1071 GÖLET

Fizibilite aşaması uzun bir zaman alan Baraj ve göletlerle ilgili inşa sürecini kısaltmak isteyen dönemin bakanlığı, Türkiye’nin birçok bölgesinde planlama hatası içeren projelere imza attığı eleştirileri ile karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçilmesiyle birlikte Temmuz 2018’de bakanlık koltuğunu Bekir Pakdemirli’ye devreden Bakan Eroğlu döneminde uygulamaya konulan “1000 Günde 1000 Gölet” ve “Bin Günde 1071 Gölet” gibi projeler kapsamında bazı illerin plaka numarası sayısına göre gölet inşa edileceğinin açıklanması plansızlığın bir göstergesi olarak yorumlandı.

‘GÖLET OLUNCA BENİM İMZAMLA İŞ BİTİYOR’

Eski Bakan Veysel Eroğlu, 15 Ocak 2016 tarihinde Düzce’de Uğursuyu Barajı’nın temel atma töreninde yaptığı bir konuşmada, Uğursuyu üzerine bir baraj yaparak Düzce’nin su sorununu çözeceğiz. Zannediyorum bu yılın 6. ayında baraj projesi bitiyor. Bunu bir gölet gibi yapıp sonra baraja dönüştüreceğiz. Sebebi şu: adı gölet olduğunda benim imzam yeterli oluyor. Ben de Genel Müdürlüğümüze talimat verdim. Yüksekliği 46 metre olacak. İshale hattı arıtma tesisi projelerini de yapacağız. İnşallah Düzce’nin sorununu çözeceğiz. Proje baraj olarak hazırlandığında 7 yıl su ölçümü, 2 yıl planlaması 1 yıl projesi 10 yılda başlıyor. Ama gölet olunca benim imzamla iş bitiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

 ‘BARAJ OLUNCA 10 YIL GEÇİYOR,  BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK’ Eski Bakan Eroğlu’nun Temmuz 2013’te Antalya’nın Kaş ilçesinde DSİ tarafından yaptırılacak olan İkizce Göleti’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada ise su yapılarının uzun yıllar sürmesi gereken bilimsel hesaplama yöntemlerini nasıl aştıklarını şöyle anlatmıştı: Bunun temelden yüksekliği 41 buçuk metre. 30 metreyi geçince baraj, 30 metreden küçükse gölet diyoruz. Göletlerin işlemleri kolay. Benim bir imzamla oluyor. Ama baraj olunca 10 yıl işe başlamak için zaman geçiyor. Bunu beklemeye tahammülümüz yoktu. Bunun için İkizce’nin ismini gölet yaptık. Bitince ismini tekrar değiştirip baraj diyeceğiz.”

 İlgili haber için: https://odatv.com/cevre-bakani-denetim-amaciyla-yapilan-olcumleri-nasil-atlattigini-acikladi-1601161200.html

2390860cookie-checkSahurda açılış şovu yapılan barajın gövdesi çatladı!
Önceki haberİNGİLTERE… EŞİTŞİZLİK GAYRİ MEŞRU İSE, NEDEN AZALTILMIYOR?
Sonraki haberBir dağ daha kurtuldu!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.