Sakalı kesmeden evvel düşünecektin!

Amiş -Amish olarak bilinen ve İsa Hazretlerinin ilk sözleri neyse ona doğrudan bağlı kalıp katıksız bir Hıristiyan yaşamı içinde bulunmak isteyen aşırı dincilerin liderlerinden Sam Mullet adlı 67 yaşında bir fanatik, bu grubun başını çekiyordu.

İsa Peygamber sakal uzatın dedi ama bunun da bir sınırı vardır, diye takıntı yapmış bu Hıristiyanlar, başkalarının sakallarını milimetre hesabıyla ölçüyor, İncil’e ve İsa Peygamber’in söylediklerine uygun olup olmadığına uzun zamandan beri nezaret ediyordu.

Geçtiğimiz yıl Ohio Eyaleti’nin Bergholz adlı Polonya ve Alman göçmeni Amiş’lerin yaşadığı kasabada Sam Mullet, evlere zorla girip elinde at ve eşeklerin kuyruk ve yelesini kesmeye yarayan makasla milletin sakalını kesip dine uygun hâle getirmeye başladı.

Onunla beraber bu kutsal inancı tamamlamak isteyen 15 kişi daha, kısa sürede polis tarafından derdest edildi. Davası görülen Sam Mullet ve arkadaşlarının hâkime dediği şey ise, ¨Biz sadece sakalların 17 santimden fazla olmasını dinimize göre uygun bulmuyorduk, din ne dediyse onu yaptık¨ biçiminde karşılık oldu. Ancak Amerikan hâkimi orasından burasından dosyayı yumuşatmaya çalıştıysa da en hafif ceza olarak kişi haklarına saldırı biçiminde bir yorumla 15 sene cezayı aşırı dincilere yapıştırıverdi.

Amiş ahalisine göre sakal kesmek günâh, saç ve bıyık kesmek ise şarttı; ayrıca kadınların cinsel organları çevresinde görülen, hatta bacaklarındaki kıl ve tüylerin asla kesilmemesi, ağda yapılmaması, uzadıkları kadar uzaması şart koşuluyordu. Bu durumda Amiş kadınları erkekler gibi upuzun ve kıvır kıvır bacak kıllarıyla dolaşıyor, buysa bazı dindan Hıristiyanları rahatsız ediyordu. 15 sene cezaya çarptırılan Sam Mullet, bilhassa kadınlarda bu kadar uzun saç ve kıla tahammül edemediğini söyledi.

1547230cookie-checkSakalı kesmeden evvel düşünecektin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.