Salda Gölü kıyısında çukur açmak yasaklandı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Daha çok ziyaretçi gelsin diye her türlü çabayı gösteren Valilik girişleri kısıtlamak yerine kalabalığın göl kıyısında çukur açmasını, çadır kurmasını ve sigara içmesini yasakladı…

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölüne ziyaretçi girişini kısıtlamayan Valilik, göle zarar verilmesini önlemek için bir dizi yasaklama getirildiğini açıkladı. Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada, Beyaz Adalar ile Halk Plajı bölgesinde ahşap bariyerler ile kıyı arasındaki alanda çukur açmak, çamur banyosu yapmak ve tütün ürünleri içilmesi yasaklandığı duyuruldu. Burdur İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda getirilen yasaklar arasında alana her türlü yiyecek ve içecek sokulması, piknik yapılması, şampuan ve sabun kullanılması, şezlong ve çadır kullanılması da yer alıyor.

Salda Gölü

Burdur Valiliği Salda Gölü’nde bir dizi yasaklama kararı getirildiğini duyurdu. Salda Gölü ve çevresinin korunması için Valilik ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonuyla yapılan çalışmaların titizlikle yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, “Yürütülen çalışmalarda özellikle son yıllarda yaşanmakta olan turizm hareketliliği dolayısıyla yaşanan ziyaretçi yoğunluğunun Göl ve çevresine zarar vermesinin önlenmesi ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi birinci planda tutulmaktadır” denildi.

BEYAZ ADALAR VE HALK PLAJINDA YASAKLAMALAR GETİRİLDİ

Salda Gölü ve çevresinin doğal yapısının korunması, kendine özgü beyaz kum yapısının zarar görmesinin önlenmesi ve çevre kirliliğine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak “Beyaz Adalar” bölgesi ile “Halk Plajı” bölgesinde ahşap bariyerler ile çevrilmiş hat ile kıyı arasında kalan alanda bazı yasaklama kararı alındı.

ÇUKUR AÇMAK, ÇAMUR BANYOSU YAPMAK VE SİGARA İÇMEK YASAK

İl Mahalli Çevre Kurulu’nca alınan karar doğrultusunda Salda Gölü kıyısında Çukur oluşturulması ve buralarda çamur banyosu yapılmasının, gölün tabanı ve sahilden killi çamur ve kum alınması yasaklandı. Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, kâğıt vb. her türlü malzemenin çevreye atılması ve sigara ile diğer tütün ürünlerinin içilmesine de yasaklama getirildi. Adı geçen alanlara her türlü yiyecek ve içecek maddesi sokulması ve tüketilmesi, piknik yapılması da yasaklanırken, göl içerisinde ve duş alanlarında şampuan, sabun gibi kozmetik ürünlerinin kullanılması, şezlong veya buna benzer malzemelerin sokulması ve her türlü çadır kurulması ile göl havzasında piknik alanı olarak belirlenen yerler dışında ateş yakılması da getirilen yasaklar arasında.

Salda

NASA MARS’A BENZETTİ, VALİ ‘ÇIKIN ÇIKIN GELİN’ ÇAĞRISI YAPTI

Salda Gölü’nün jeolojik yapısı ve mineral oluşumunun Mars’taki Jezero kraterine benzediğini açıklayan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz ay sonunda gölün önemine dikkat çeken bir paylaşımda bulunmuştu. Burdur Valisi Ali Arslantaş ise NASA’nın açıklamasının ardından sosyal medyadan çağrıda bulunarak vatandaşları Salda Gölü’nü görmeye davet etmişti. Vali Arslantaş 31 Temmuz’da sosyal medyada yaptığı paylaşımında, “Salda Gölü, Mars’taki Jezero Krateri ile jeolojik benzerliklere sahiptir diyor NASA. İnsanoğlu henüz Mars’a gidemiyor, ama siz çıkın çıkın Salda gölümüze gelin” ifadelerini kullanmıştı.

 

2443030cookie-checkSalda Gölü kıyısında çukur açmak yasaklandı!
Önceki haberDoğu Akdeniz gerginliği Yunanistan’da istifa getirdi
Sonraki haberNemrut Kraterini dünyaya tanıtan usta fotoğrafçıdan beton tepkisi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.