Salda Gölü yapılaşmaya mı açılacak?

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bakan Numan Kurtulmuş, önce “Salda Gölünü koruyalım” dedi,  ardından da  “doğallığını kirletmeyecek şekilde turistik tesis yapılabilir” açıklamasında bulundu…
 
Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölünü ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, gölü bu yaz 250 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Salda Gölü’nü çok fazla tesislerle, binalarla doldurmadan güzelliğini ve bakir halini korumak gerekir. Daha çok yerli turist ağırlayan Salda Gölü yabancı turist açısından da çok ciddi bir cazibe merkezi olabilir” dedi. Ancak Bakan Kurtulmuş’un, gölün doğallığını kirletmeyecek şekilde burada turistik tesislerin yapılabileceğini de belirtmesi, akıllara göl kıyısında yapılaşma mı olacak sorusunu getirdi.
 
Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, turkuaz rengi ve bembeyaz kumsallarıyla Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. Ancak 185 metre derinliğe sahip gölde son yıllarda tehlike çanları çalıyor. Gölü besleyen derelerin üzerine DSİ eliyle gölet yapılması, Salda’nın can damarlarının kurutulması anlamına geliyor. Benzersiz doğal güzelliğiyle bir yandan giderek ünlenen Salda Gölü, ziyaretçi akınına uğramaya da başladı. Bu hareketlilik ise göl çevresinde yeni bir turizm merkezi oluşturulması beklentisi yaratıyor.
BAKAN NUMAN KURTULMUŞ SALDA GÖLÜ’NDE
Burdur’un turizm bölgelerinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Salda Gölü’nü de ziyaret etti. Salda Gölü’nün kıyısında basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Kurtulmuş, Salda Gölü’nü çok fazla tesislerle, binalarla doldurmadan güzelliğini ve bakir halini korumak gerektiğini belirterek, bu yaz Salda’yı 250 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Daha çok yerli turistleri ağırlayan Salda Gölü’nün yabancı turist açısından da çok ciddi bir cazibe merkezi olabileceğini dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, gölün doğallığını kirletmeyecek şekilde burada turistik tesislerin yapılabileceğine işaret etti. 
 
 ‘SAĞLIK TURİZMİ İÇİN CAZİBE MERKEZİ’
Bakan Numan Kurtulmuş’un ziyaretinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan değerlendirmede ise Türkiye’nin eşsiz güzelliklerinden Salda Gölü’nün berraklığı, temizliği, derinliği ve eşine az rastlanır beyazlıktaki kumsalları ile adeta saklı kalmış bir tatil cenneti olduğu kaydedildi. ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak da anılan doğa harikası gölün, halk arasında cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenen kıyılarının, Salda Gölü’nü sağlık turizmi için de bir cazibe merkezi haline getirdiğine işaret edilen değerlendirmede, şöyle denildi: “Dünyada, Mars gezegeninin özelliklerini taşıyan iki yerden biri konumundaki göl, üzerinde endemik bitki ve hayvan türünü barındıran, yapılaşmanın yasaklandığı bir sit alanı olarak bakir güzelliğini özenle koruyor. Kil havuzlarında ziyaretçilerine çamur banyosu imkânı sunan Salda Gölü, bir kamp alanı olarak da özellikle yerli turistin göz bebeği.”
 
SALDA KIYILARI YAPILAŞMAYA MI AÇILACAK
Tabiat Parkı ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyılarında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Yeşilova Belediyesi’nin sorumluluğunda iki günübirlik kullanım alanı bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, bir süre önce Salda Gölü Tabiat Parkı bünyesindeki alanda restoran ve kafeterya gibi üniteleri de içeren bir karşılama merkezi inşaatına başladı. Korunan alan niteliğindeki göl kıyısındaki kullanım ve kaldırma kapasitesi dengesi giderek bozulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un bölgeyi ziyareti ve yaptığı açıklamalar, Salda’nın el değmemiş kıyılarında yeni turistik tesisler mi inşa edilecek sorusunu akıllara getirdi. 
2125610cookie-checkSalda Gölü yapılaşmaya mı açılacak?
Önceki haberBugün sadece ‘çalı’ deniyor ama 2 bin yıl önce altın değerindeydi!
Sonraki haberTürkiye şimdi de kuzu ithal ediyor!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.