Salda Gölü’ne bir de ‘devlet bahçesi’ yapılıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bakanlığın çivi bile çakılmayacak açıklaması yaptığı Burdur’daki Salda Gölü’nün ünlü beyaz adalar bölgesindeki yapılaşma sürerken gölün doğu kıyısında devlet eliyle bir tesis daha inşa ediliyor…

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü kıyısındaki yapılaşma tepki çekerken gölün doğu kıyısındaki eski orman bekçi evi çevresiyle birlikte turistik tesise dönüştürülüyor.  1988 yılında bölgede yapılan ağaçlandırma çalışmaları sırasında fidan depolamak amacıyla yapılan orman bekçi evi, çevresiyle birlikte Burdur İl Özel İdaresi tarafından işletilecek tesise dönüştürülüyor. Salda Gölü’ndeki yapılaşmaya karşı açılan davanın avukatlarından biri olan Münip Ermiş, yapılan binanın yasa dışı olduğunu öne sürerek, “Yapılan bina,  gelen bürokratları ve ailelerini ağırlamak için yapılan bir misafirhane niteliğinde. Başka bir amaca hizmet etmiyor. İnşaat aşamasında Yeşilova Savcılığına dilekçe verilmişti. Ona rağmen binayı tamamladılar” diye konuştu.

Salda Gölü Koruma Derneği’nin Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasında, göl kıyısında bulunan orman bekçi evindeki inşaat çalışmalarının niteliğine ilişkin yaptığı başvuruya yanıt veren Burdur İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, söz konusu yapının çevresiyle birlikte rekreasyon alanı olarak hizmet vereceğini belirtti.

Salda Gölü’nün batı kıyısında uygulanan ve kamuoyunda tepkilere neden olan yapılaşmanın ardından gölün doğu kıyılarında bir başka turistik tesisin inşa edildiği de böylece ilgili kurumlar tarafından açıklanmış oldu.

SALDA KIYISINDAKİ TESİSİ BURDUR İL ÖZEL İDARESİ İŞLETECEK

Burdur İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün, 5 Ocak 2021 tarihinde verdiği yanıtta, Salda Gölü doğu kıyısındaki yapılaşmaya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu eski orman bekçi evinin yapı kayıt belgesi mevcut olup bu yapı 2019 Yılı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Turizm Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan proje sonucu hibe almaya hak kazanmıştır. Ayrıca mevcut yapının tadilatı ve çevre düzenleme projesi, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Hibe almaya hak kazanmış olan proje, BAKA, Burdur Valiliği, Burdur İl Özel İdaresi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanmış olup, projenin amacı, atıl durumda kalmış yapının restorasyonu ve çevresinin halkın kullanımına açık rekreasyon alanı olarak düzenlenmesidir. Oluşan tesis, BAKA takibinde, Burdur İl Özel İdaresi tarafından işletilecektir.”

BEKÇİ EVİNİ ONARMANIN MALİYETİ 1 MİLYONA YAKIN

Söz konusu projenin uygulandığı alanın 9 bin 135 metrekare olduğu, bunun 127 metrekarelik kısmında yapılaşmaya ayrıldığı öğrenildi. Şubat 2020’de “Doğanbaba Köyü Eski Orman Bekçi Evi Binası Tadilatı Ve Çevre Düzenlemesi İşi” başlığı ile ihaleye çıkarılan projenin yaklaşık maliyeti ise 967 bin 980 TL tutarında olduğu kaydedildi.

1987’DE YAPILAN ORMAN BEKÇİ EVİNİN PROJESİ VE RUHSATI YOK

Orman Bölge Müdürlüğü’nün 1988 yılında bölgede yaptığı ağaçlandırma çalışmaları sırasında dikimi yapılacak fidanların korunması amacıyla Hazineye ait olan arazide inşa ettiği bekçi evinin projesinin ve ruhsatının bulunmadığı öne sürüldü.

İL ÖZEL İDARESİ İMAR AFFINDAN MI YARARLANDI

Burdur İl Özel İdaresi’nin resmi yazısında belirtilen “yapı kayıt belgesi mevcut” ifadesinin ise söz konusu bekçi evinin İmar Affı kapsamına sokularak yapı kayıt ruhsatı alındığı şeklinde yorumlanıyor.

AV. MÜNİP ERMİŞ: “YASADIŞI OLDUĞU YAZIYLA BELGELENMİŞ OLDU’

Salda Gölündeki millet bahçesi projesinin neden olacağı yapılaşmaya karşı dava açan yerel halkın avukatlarından biri olan Münip Ermiş, eski orman bekçi evinin yasa dışı olduğunun gönderilen resmi yazı ile de belgelenmiş olduğunu ileri sürerek şunları dile getirdi: “1. derece doğal sit alanlarında bitki örtüsü, topografya, siluet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamaz. Eski binalar dahil olmak üzere sadece 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı veya 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda hazırlanacak projesine göre ilgili koruma kurulundan izin almak koşulu ile halka açık rekreasyon amaçlı günübirlik tesisler ile alanın ve çevrenin özelliklerinden kaynaklanan faaliyetlerin korunması ve geliştirilmesi amacına yönelik yapılar yapılabilecektir. Başka bir şey yapılamaz.

Av. Münip Ermiş

‘KURUL İZNİ OLMASI YAPILAN İŞE MEŞRULUK KAZANDIRMAZ’

Zaten dava açılan bölgede en azından şekil açısından bu süreci takip ettiler. Oysa orman binası yukarıda sayılan binaların hiç birinin vasfında değildir. Bu yüzden Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun izni olması yapılan işe meşruluk kazandırmaz. Yani tümden yasa dışı ve yasadışılığı gönderdikleri yazı ile kabullenmiş durumdalar. İnşaat aşamasında Yeşilova Savcılığına dilekçe verilmişti. Ona rağmen binayı tamamladılar. Yapılan bina,  gelen bürokratları ve ailelerini ağırlamak için yapılan bir misafirhane niteliğinde. Başka bir amaca hizmet etmiyor.”

SALDA GÖLÜNDE NE OLMUŞTU

Türkiye’nin Maldivleri olarak ünlenen Salda Gölü ve çevresine yönelik ilginin artması gözleri bu bölgeye çevirdi. Doğal sit, sulak alan ve tabiat parkı vasıflarıyla koruma altında olan göl çevresindeki kullanım baskısı artınca doğru yönetilemeyen turizm ilgisi sorun haline dönüşmeye başladı. Üzerine ayakkabıyla bile basılmaması önerilen gölün beyaz kumullarının üzerinde araçlar gezinmeye, şifalı olduğuna inanılan çamurları alınarak kıyılar tahrip edilmeye başladı. Şubat 2019’da miting yapmak Burdur’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salda Gölü kıyısında millet bahçesi yapılacağını açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 15 Mart 2019’da göl ve çevresini Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan etti.

KORUMA STATÜLERİ SALDA GÖLÜNÜ KORUMAYA YETMEDİ

Kamuoyunda Salda Gölünde yapılaşma olacağı endişeleri artınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan 2 Eylül 2019 tarihinde helikopterle Salda Gölü kıyısına inerek alanı ziyaret etti ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan proje hakkında bilgi aldı. Emine Erdoğan’ın ilk kez gördüğünü söylediği Salda Gölünün kıyısında yaptığı “mutmain –ikna- oldum” açıklaması uzun süre kamuoyunun gündeminden düşmedi. Nisan 2020’de ise iş makinelerinin girdiği Salda Gölü kıyısındaki beyaz kumların kamyonlarla taşınması tepki çekmişti. Çivi bile çakılmayacağı söylenen alandaki yapılaşma, “ahşap” olduğu gerekçesiyle yetkililer tarafından savunuluyor. Ancak bunca koruma şemsiyesine bir de ÖÇK statüsü eklenen Salda Gölü’nün çevresindeki yapılaşma baskısının artması “korunan alan” kavramının Türkiye’de nasıl anlaşıldığını da ortaya koyuyor.

 

2482220cookie-checkSalda Gölü’ne bir de ‘devlet bahçesi’ yapılıyor!
Önceki haberKamu çalışanlarına enflasyonun çok altında zam
Sonraki haber2020 en sıcak yıl! Acil eylem çağrısı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.