Salda millet bahçesi tahta veya taştan yapılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Salda kıyısındaki millet bahçesi projesiyle ilgili Bakan Kurum’dan bilgi alan Emine Erdoğan, “Ben mutmain oldum, halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Salda Gölü kıyısında yapılmak istenen millet bahçesine yönelik kamuoyundan gelen tepkilerin ardından bugün bölgede inceleme yapan Emine Erdoğan, projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan bilgi aldı. “Ben mutmain* oldum, halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum” diyen Emine Erdoğan, projenin çok güzel bir girişim olduğunu belirterek, “Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine karar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta veya taştan yapılan basit yerler olacak, diye bakanımız söyledi. Ben de kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum” diye konuştu.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, bir süredir göl kıyısında yapılmak istenen millet bahçesi projesiyle gündemde. Doğal sit alanı, sulak alan ve tabiat parkı statüleriyle koruma altında bulunan göl, 2006 yılından bu yana Turizm Gelişim Bölgesi olarak biliniyor. Ancak Salda Gölü’nün tüm bu yasal statüleri gölü korumaya yetmedi. Yıllardır plansızlık ve ihmal nedeniyle çarpık kullanıma kurban edilen Salda Gölü kıyısındaki beyaz kumsallar araçların ralli yarışları yaptığı bir piste dönüştü.

ERDOĞAN’IN MİLLET BAHÇESİ AÇIKLAMASIYLA SALDA GÜNDEM OLDU

Geçtiğimiz Şubat ayında Burdur’da bir miting düzenleyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm yasal statülerine rağmen korunamayan Salda Gölü’yle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Salda Gölü’nün ÖÇK alanı ilan edileceğini ve kıyısında bir de millet bahçesi yapılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Salda Gölü Türkiye’nin gündeminden düşmedi.

TOKİ İHALE YAPTI, VATANDAŞLAR DAVA AÇTI, EMİNE ERDOĞAN İLGİ DUYDU

Geçtiğimiz Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ÖÇKB (Özel Çevre Koruma Bölgesi) ilan edilen Salda Gölü’nde 31 Temmuz’da ise TOKİ eliyle millet bahçesi ihalesi gerçekleştirildi. Yeşilovalı 5 vatandaşın iptali istemiyle yargıya taşıdığı ihaleyle ilgili dava süreci devam ediyor. Kamuoyunda da büyük bir tepkiyle karşılanan millet bahçesi projesiyle ilgili geçtiğimiz ay açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bakanlığımızın bölgeyi geçmişteki hoyrat kullanımından korumak için samimi bir gayret içinde olduğuna inanıyorum. Milletimizin ortak hassasiyetlerinin gözetilmesi için ben de konunun takipçisi olacağım” ifadelerini kullanmıştı.

EMİNE ERDOĞAN SALDA KIYISINDA BAKAN KURUM’DAN BİLGİ ALDI

Bu açıklamanın ardından ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun daveti üzerine bugün Salda Gölünde incelemelerde bulunan Emine Erdoğan, Bakan Kurum’dan bilgi aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emine Erdoğan’ı bilgilendirmesinin ardından gazetecilere de proje hakkında bilgiler aktardı. Bakan Kurum, “Öncelikli olarak 14 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımızın onayı ile 44 kilometrekare olan göl yüzeyini, biz 7 kat artırarak 295 kilometre kare ÖÇK ilan ettik. 5998 hektar olan sit alanını, 8 bin 500 hektara çıkardık. Amacımız bu bölgede yapılaşmaya müsaade etmemek” diye konuştu.

‘500 METRE İÇERİSİNDE YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Salda Gölü sahiline araçların girmesini engellemek amacıyla Valilik eliyle düzenlemeler yapıldığını dile getiren Bakan Kurum, kıyı ile kanar arasındaki 500 metre içerisinde hiç bir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi.

EMİNE ERDOĞAN: ‘BEN MUTMAİN OLDUM, GÜZEL BİR GİRİŞİM’

Salda Gölü kıyısındaki incelemesinin ardından konuşan Emine Erdoğan ise şunları dile getirdi: “Öncelikle cennet ülkemizin cennet köşelerinden biriyle ilk defa karşılaşıyorum. Gerçekten çok duygulandım, çok beğendim, herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Ama bize ‘Burası bakanlık eliyle kötü bir hale getirilecek’ diye söylendi. Ben de bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki; ‘asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum Salda Gölüne, birlikte gezelim. Önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum’ dedi. Gerçekten gördüm ve çok mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi çok güzel bir girişim. Tebrik ediyorum bakanlığımızı.”

‘TAHTA VEYA TAŞTAN BASİT YERLER OLACAK’

Projenin gerekirse 500-600 metre geriye çekilebileceğini de belirten Erdoğan, gölün beyaz kumsalının her yerde aynı ölçüde olmadığına dikkat çekerek “Daha dar yerler vardır, daha geniş yerler var. Ona göre daha genişleyip, daha daralabilir belki de. Yani halkımız buraya geldiği zaman arabalarını gölün dibine kadar artık çekmeyecekler. İhtiyaçların giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki bir ufak restoran, işte duş alabilecekleri bir yer. Buraya zarar vermeden tahta ve ya taştan yapılan basit yerler olacak diye, bakanımız söyledi. Ben kendisine güveniyorum ve tebrik ediyorum” diye konuştu.

‘PELİKAN GÖRMEK İSTEYENLER BURAYA GELİP GÖREBİLİRLER’

Salda Gölüne bir pelikan bırakan Emine Erdoğan, gazetecilerin ne hissettiği yönündeki sorusuna ise “Ne güzel bir hayvan. Gerçekten çok güzel. Bu özelliğini de burada keşfetmiş olduk. Ben bilmiyordum. Pelikan görmek isteyenler de buraya gelip onları da görebilirler” ifadelerini kullandı.

*Mutmain, bir konu hakkında tatmin olup inanmak.

Fotoğraflar: (AA-TRT)

2331770cookie-checkSalda millet bahçesi tahta veya taştan yapılacak!
Önceki haberKANADA… Atları da vururlar
Sonraki haberMilli Parkları kapatmak isteyen sarayın doğa ve orman politikası ne olacak?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.