Salda’daki kumsal katliamı durduruldu, TOKİ’den açıklama geldi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – TOKİ’den yapılan Salda Gölü açıklamasında kurum olarak görüntülerden rahatsızlık duyulduğu belirtilerek, “Bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacak” denildi…

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü kıyısında Millet Bahçesi yapılması için başlatılan proje kapsamında beyaz kumulların iş makineleriyle kamyonlara doldurularak taşınmasının ardından ayağa kalkan doğaseverlerin tepkileri skandal çalışmayı durdurdu. Millet Bahçesi’ni ihale eden kurum olan TOKİ’den yapılan açıklamada olayın faturası yüklenici firmaya kesilirken, “Müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup,  sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacağını, çalışmalarımızı çevre hassasiyetini ve kamuoyu duyarlılığını gözetecek şekilde yürüteceğimizi saygıyla bildiririz” denildi.

Salda Gölü kıyısında Millet Bahçesi yapımı için COVİD-19 salgınının en yoğun olduğu günlerin seçilmesine yönelik tepkiler sürerken önceki gün ortaya çıkan skandal görüntüler izleyenleri kahretti. Koronavirüs ile mücadele kapsamında 12 Nisan’da Salda Gölü kıyısına giriş çıkışların yasaklandığı duyuruldu.

MİLLET BAHÇESİ İÇİN BEYAZ ADALARDAN 30 KAMYON KUMUL TAŞINDI

Önceki gün, insan girişine yasaklama getirilen Salda Gölü kıyısındaki Beyaz Adalar bölgesine inen iş makineleri, üzerine basılması bile önerilmeyen beyaz kumulları kamyonlara doldurmaya başladı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre önceki gün yaklaşık 30 kamyon beyaz kumul Beyaz Adalar Mevkii’nden Millet Bahçesi yapılması planlanan Halk Plajı bölgesine taşındı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ, ÇALIŞMA DURDURULDU

Konuyla ilgili haberimizin ardından olaya tepkiler çığ gibi büyürken bugün olay yerine giden yetkililerin girişimiyle çalışmaların durdurulduğu öğrenildi. Salda Gölü kıyısına giderek burada bir açıklama yapan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de, çalışmaların durdurulduğunu belirterek, “Buradan sonra Cumhuriyet savcılığına gidip olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

SALDA GÖLÜ PLATFORMU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Yetkililerin bilgisi dışında yüklenici firma tarafından yapıldığı öne sürülen kumul tahribatıyla ilgili Salda Gölü Platformu’nca Yeşilova Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda, olayın tüm sorumluları hakkında idari ve yasal işlem başlatılması talep edildi.

İHALEYİ ALAN FİRMA KAMU BİNALARI İNŞA EDİYOR

Tartışmalı bir ihale sürecinin ardından, 21 milyon 770 bin TL bedel ile daha çok kamu inşaatları yapmasıyla tanınan Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş firmasına verilen Millet Bahçesi projesi kapsamında Salda Gölü’nün doğal dokusu üzerinde ağır bir baskı oluşturacağı belirtilen bir dizi yapılar planlanıyor.

TOKİ: ‘GÖRÜNTÜLER ARAZİ DÜZENLEMELERİNE AİT’

Gelen tepkiler üzerine kumsaldaki ağır tahribat şimdilik durdurulsa da Millet Bahçesi projesiyle ilgili bir durdurma kararı bulunmuyor. Konuyla ilgili TOKİ’den yapılan açıklamada, sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların yüklenici firmanın şantiye alanı ve otopark bölümündeki arazi düzenlemeleri olduğu, koruma amaçlı oluşturulan ve yaklaşım mesafesinin dışında küçük bir alan olduğu kaydedildi.

‘YÜKLENİCİ FİRMAYA İŞ MAKİNESİ SOKULMAYACAK TALİMATI VERİLDİ’

Söz konusu görüntüler kamuoyu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) olarak bizleri de oldukça rahatsız etmiştir” ifadelerine yer verilen açıklamada, “yüklenici firmaya makineli araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir” denildi.

FİRMAYA PARA CEZASI, PERSONELE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA

Yüklenici firmaya kusurlu davranışları nedeniyle gerekli maddi ceza hükümlerinin işletildiği kaydedilen TOKİ’nin açıklamasında, “Ayrıca mücavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Bu tür görüntülerin bir daha kesinlikle yaşanmayacağını, çalışmalarımızı çevre hassasiyetini ve kamuoyu duyarlılığını gözetecek şekilde yürüteceğimizi saygıyla bildiririz” ifadelerine yer verildi.

2406880cookie-checkSalda’daki kumsal katliamı durduruldu, TOKİ’den açıklama geldi
Önceki haberİNGİLTERE… HEPİMİZ TİTANİKTEYİZ
Sonraki haberTürkiye Varlık Fonu “zorda”ki stratejik şirkete ortak olacak
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.