“Saldırıdan rejim sorumlu”

Guardian’da, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert’in raporun vardığı sonuçları analiz eden bir makalesi yer alıyor. Bouckaert, denetçilerin yetki alanında olmadığı için saldırıdan kimin sorumlu olduğuna dair bir şey söylemediklerini belirtiyor.

Ancak ‘Raporun satır aralarını okursanız, kimin sorumlu olduğunu belirlemek zor değil’ diye de ekliyor. HRW yetkilisi şöyle devam ediyor;

BM’nin saldırılarda kullanıldığını tespit ettiği roket sistemlerinin, kamyonlardan atılan ve 50 ila 60 litre sarin taşıyan 330 mm’lik roketler ve Sovyet yapımı 140 mm’lik sarinle dolu daha küçük savaş başlıkları taşıyan roketlerin Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde olduğu biliniyor. Bu silahlar hiçbir zaman muhalif güçlerin eline geçmedi. Kullanılan sarin miktarı da hükümetin sorumlu olduğuna işaret ediyor.’

Peter Bouckaert, muhalif güçlerin saldırıdan sorumlu olduğuna dair ‘kanıt’ bulunduğunu savunan çeşitli teorilerin de inanılır olmadığı görüşünde. Bouckaert şöyle devam ediyor;

‘Bu, kimyasal silahları nasıl kullanacağını bilmeyen muhalif savaşçıların kazara neden olduğu bir patlama da değildi. Saldırılar birbirinden 16 kilometre uzaktaki iki noktada yaşandı ve buralarda meydana gelen bir patlama değil, bu noktalar gelen roket atışları sözkonusuydu. Bu, askeri sınıf sarinin kullanıldığı sofistike bir saldırıydı’.

ABD ve Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahları konusunda yaptığı anlaşmaya bir şans verilmesi gerektiğini söyleyen HRW yetkilisi, yine de bu anlaşmanın tek başına Suriye’deki krizi çözemeyeceğini vurguluyor.

Bouckaert çok daha fazla sayıda Suriyeli’nin havadan atılan bombalar, salkım bombaları, yangın bombaları, balistik füzeler ve sayısız katliam ve yargısız infazlarla öldürüldüğünü kaydediyor.

Bockaert saldırının sorumlularını bulmak ve tüm taraflar üzerinde sivilleri kimyasal ve konvansiyonel saldırılardan korumak adına baskı yaratmak için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin konuyu derhal Uluslararası Ceza Mahkemesine taşıması gerektiğini belirtiyor.

1396300cookie-check“Saldırıdan rejim sorumlu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.