Saldırının üslenilmesinin yankıları…

CHP Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Baykal, bazı gazetecilerin güncel olaylarla ilgili sorularını yanıtladı.
”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Anamuhalefet Partisinin Genel Başkanı’nın 3.5 yıldır neden görüşmediği sorgulanıyor” sözleri üzerine Baykal, ”Yaşananlar, geldiğimiz nokta, biz görüşmediğimiz için ortaya çıkmış değildir. Tam tersi, bu yaşananlar ve ortaya çıkan tablo görüşmenin engelleyicisidir. Yani, görüşmememizin sebebi değil, sonucudur bu durum” dedi.

Türkiye’nin bu hale gelişinin sorumlusunun iktidar olduğunu savunan Baykal, artık herkesin bu gerçeği kabul etmesini ve cesaretle söylemesini istedi.

”Tokat’taki terör saldırısıyla ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bu spekülasyonlara ne diyorsunuz?” sorusuna Baykal, şu yanıtı verdi:

”Komplo teorisi üretmek bir hükümete yakışmıyor. Hükümet neyin ne olduğunu ortaya koyma durumundadır. Neyin ne olduğunu ortaya koyamıyorsa komplo teorilerinden medet umarak, içine girdiği yanlış istikameti savunmaya çalışıyorsa durum düşündüğümüzden daha da vahimdir.”

”Başta anamuhalefet olmak üzere, muhalefetin açılım ve diğer konularda siyasi rant peşinde olduğu öne sürülüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Deniz Baykal, şu yanıtı verdi:

”Hükümet, İçişleri Bakanı, ‘Biz samimiyiz bu açılım politikasında. Rant elde etmek için buna karşı çıkıyorlar’ diyor. Adam yaptığını savunamıyor. ‘Yaptığım iş ülkeye yarar getirdi, kardeşliği artırdık, barışı artırdık, hukuku egemen kıldık, insanlar şimdi daha mutlu’ diyemiyor. ‘Muhalefet rant peşinde’ diye konuşuyor.
Biz yapılan işin Türkiye’yi ne hale getirdiğini görüyoruz ve buna karşı çıkıyoruz. CHP, rant olduğu için değil, memleket yararı olduğu için, herkes seni alkışlarken buna karşı çıktı. Yanlış olduğuna inandığımız için gerekirse bedel ödemeyi göze alarak karşı çıktık.”

“SORU İŞARETLERİ DOĞURUYOR”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ”Tokat’ta 7 askerin şehit edilmesinin 3 gün sonra üstlenilmesinin soru işaretleri doğurduğunu” belirterek, ”Temenni ederiz ki failler yakalanır, olayın derinlemesine soruşturması yapılır, arka planını daha açık şekilde öğreniriz” dedi.

Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

”PKK, bugüne kadar bu tür saldırıları hemen üstleniyordu. Ama 3 gün beklenmiş olması bazı soru işaretleri doğuruyor. Yapanların kim olduğu elbette önemlidir, ama olayın olması bile kendi başına milletimizi yasa boğmuştur.”

TAKKE DÜŞMÜŞ, KEL GÖRÜNMÜŞTÜR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti’li yöneticilerin, bu saldırı karşısında milletin kafasını bulandırdığını iddia etti. Vural, şunları söyledi:

”Öyle bir noktaya gelmiş ki adeta devletin içindeki birtakım şeylerin yapabileceği şeklinde alçak yorumlar yapılmıştır. PKK değil de HPG ya da PKPML olsa ne olur. Netice itibariyle terör, silahı kullanarak netice alınabileceği konusunda cesaretlendirilmiştir, bunu cesaretlendiren de bu açılım tartışmalardır. Takke düşmüş kel görünmüştür. Bugün PKK’yı aklamakisteyen, PKK’nın eylemlerini bile sorgulayıp ‘yapmamıştır’ diyebilecek kadar onu koruyabilen bir Başbakan, Başbakan Yardımcısı… Türkiye’nin en büyük handikabı da budur.

PKK’yı siyasallaştırmak; PKK’ya af getirmek üzere hazırlanmış bir oyundur, bu açılım. Doğrudan kan üzerinden siyaset üretip, şehitlerimiz üzerinden adeta bu açılımı kabul ettirmeye yönelik bir psikolojik savaşla karşı karşıyayız. Açılımla ilgili hususun amacı ve hedefi bölücülüğün siyasallaştırılmasıdır. Kan üzerinden siyaset yaparsanız, kan üzerinden pazarlık ederseniz, kan dökenleri cesaretlendirirsiniz, meşru hale dönüştürürsünüz.”

ÜZGÜNÜM

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, gazetecilerin sorusu üzerine, ”Üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Geçmişteki konuşmamın arkasındayım. Yaşama hakkına, şiddete yönelik eylemleri tasvip etmediğimizi baştan beri söylüyorduk. Üzgünüm, açık açık, nereden gelirse gelsin kabul etmiyorum” dedi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise ilk andan beri yaptıkları değerlendirmelerin partilerinin görüşü olduğunu bildirerek, ”Bu görüşlerimiz hangi örgütün üstlendiğine, üstlenmediğine göre değişmez. Biz başından beri ‘yaşam hakkı kutsal bir haktır, nereden veya nasıl, kim tarafından yapılırsa yapılsın savunulamaz’ dedik” diye konuştu.

GİZLİ GÜÇLER YAPTIYSA, KİM YAPTI?

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da yaptığı açıklamada, PKK’nın Tokat’taki saldırıyı üstlendiğini, gerçeğin ortaya çıktığını söyledi. Buna, ”açılıma yönelik bir provokasyon” diyenlerin, kendilerinin provokasyon yaptığını ifade eden Anadol, bunların içinde Başbakan Yardımcısı ve bakanların olduğunu savundu.

Anadol, saldırının, terör örgütünün değil, bir başka güç tarafından yapıldığını ima ederek propagandasını ülkeye yaydıklarını iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Ülkeyi yasa boğan hain saldırıyı, ‘PKK yapmadı da bu açılıma engel olmak isteyen bir takım gizli güçler yaptı…’ Gizli güçler yaptıysa, kim yaptı? Bunu ispat etmek, ortaya çıkarmak Hükümetin görevi değil mi? Ama Hükümetin Başbakan Yardımcısı, Sanayi Bakanı, bunları söyleyebiliyor. Daha da ötesi, bunu Türk ordusunun, Ergenekon’un, ordunun kendi askerlerinin yaptığını ima eden, art niyetli insanların, yazar, çizenlerin, bu söylentiyi yayanların, şimdi ne söyleyeceklerini merak ediyorum.

Açılımın geldiği son nokta, PKK’nın bu açıklamasıyla daha da netleşmiş durumda. ‘Güzel şeyler olacak’ diyen Sayın Cumhurbaşkanı’na da açılım ne alemde diye sormak lazım.”

1226440cookie-checkSaldırının üslenilmesinin yankıları…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.