Salgında kapanan işletme çalışanlarının ücretinin 2/3’si devletten

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri çerçevesinde kapanmak zorunda kalan işletmelere yeni bir ekonomik yardım programı açıkladı.

İngiltere’de gelecek hafta daha sıkı önlemlerin açıklanması ve ülkenin salgından en kötü etkilenen yerlerinde pubların ve restoranların kapanabileceği belirtiliyor.

Bakan Sunak, kapatılması istenen işletmelerde çalışanların maaşlarının üçte ikisini hükümetin ödeyeceğini söyledi.

Sunak “Umarım bu zorlu bir kış geçirmek üzere olanlara güvence ve bir güvenlik ağı sağlar. Kaç kişinin yararlanacağını tabii bilemiyoruz ama bu belirsiz ortamda, gerekli olabilecek önlemlerin de boyutları belirsiz. Ancak insanların işlerini koruması için şu anda harekete geçmemiz doğru” dedi.

1 Kasım’da başlanacak ve altı ay sürecek programda, maksimum ayda 2100 sterlin maaş verecek.

İşverenler maaş ödemeyecekler, ancak devlet ve özel sigortadaki emeklilik primlerine katkıda bulunacaklar.

Maliyetlerin karşılanması için işletmelere verilen hibe miktarı da aylık 3 bin sterline kadar çıkabilecek.

Örneğin şu anda bir işletme karantina yüzünden kapalıysa, her üç haftada bir 1000 ila 1500 sterlin destek alabiliyor. Bu süre şimdi iki haftaya indirildi. Hükümet bu programdan aralarında restoranlar, publar ve gece kulüplerinin de bulunduğu yübinlerce işletmenin yaralanabileceğini söylüyor.

VAKALARIN YÜZDE 30’UNUN KAYNAĞI BAR VE RESTORAN

İngiltere’nin İş Dünyasından Sorumlu Bakan Yardıcısı Nadhim Zahawi, ülkede artan vaka sayısının “kaygı verici” olduğunu söyledi.

Bir hafta önce, günlük teyitli vaka sayısı günlük 7 bin olduğunu söyleyen Zahawi, dün 17 bine çıkmasına dikkat çekti.

BBC’ye konuşan Zahawi, 22:00’de kapanış dahil, yeme-içme sektörüne getirilen yasakları savunurken “Baş Tıbbi Yetkili Chris Whitty, dün Kuzey’den bazı tablolar gösterdi. Enfeksiyonların yüzde 30 kadarı restoranlar ve kaferdeki etkileşimlerden kaynaklanıyordu” dedi.

Zahawi, kendisinin de kısıtlama getirilmesine çok karşı olduğunu, ancak “virüsü denetim altına almak için” bunun gerektiğini vurguladı.

2458890cookie-checkSalgında kapanan işletme çalışanlarının ücretinin 2/3’si devletten

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.