Sandığa gitme oranında rekor

SEÇMEN SAYISI DEĞİŞMEDİ

Türkiye’de yapılacak 1 Kasım Genel Seçimleri için Londra’daki seçmen Olympia’da 22-25 Ekim arasında sandık başındaydı…

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Erhan Yorulmazlar Britanya’da 7 Haziran Genel Seçimleri’nde 81 bin 643’ü Londra’da, 2 bin 915’i Edinburg’da olmak üzere 84 bin 558 kayıtlı seçmen bulunduğunu açıklamıştı.

1 Kasım seçimlerinde, oy hakkı kazanan yeni gençlerle birlikte seçmen sayısında artış beklenmesine karşın Başkonsolosluk yine aynı rakamı seçmen sayısı olarak açıkladı.

OY VERENLER ARTTI

İngiltere’de 32 bin 519 İskoçya’da 1050 oy kullandı. 7 Haziran’da oy kullanma oranı gümrükler hariç yüzde 30.3 iken bu seçimlerde bu oranın yüzde 39.7’e çıktı.
Gümrüklerdeki oy kullanım da eklenince yüzde 33.8 olan oran yüzde 45’e yaklaşması bekleniyor.

SANDIĞI KAÇIRANIN, GÜMRÜK ŞANSI VAR

Günün ilk saatlerinde Olympia’da 500 metreyi bulan sandık kuyruğu oluştu. Gümrüklerde 8 Ekim’den itibaren oy kullanılmaya başlandı.
Gümrük’te oy kullanma son tarihi 1 Kasım olarak açıklandı. Yurtdışında oy vermek için kayıtlı olduğu sandığa gidemeyen yurtdışı seçmen 1 Kasım günü de dahil gümrüklerde oyunu kullanabilecek.

CHP, HDP VE AKP’DEN TAŞIMA HİZMETİ

Başkonsolosluk’un seçim sandıklarını Londra’nın uzak köşesi Olympia’ya kurması dernekler ve basın tarafından eleştirilmişti.
Seçmenlerin sandığa kolay gidebilmesi için Başkonsolosluk herhangi bir hizmet sunmayınca yine Londra’daki siyasi parti seçim koordinasyonları kendi olanaklarıyla ulaşımı sağlamaya çalıştı.

OY KULLANAMAYANLAR OLDU

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi sandığa gidip seçim kütüğünde adının yer almadığını gören ve adı olup da adresi ve oy kullanılacak sandık sürpriz bir şekilde Türkiye’de görünen seçmenler oy kullanamadan geri döndüler.

HDP Koordinasyon Üyesi Feyzullah Cinpolat oy verme işleminin geçen sefere göre daha sağlıklı geçtiğini söyledi.
Cinpolat şunları söyledi:

“Fakat yine de sorunlar yaşandı. En büyük sorun Birleşik Krallık’taki seçmenin Türkide’de telefon alma, tapu, nüfus belgesi yenileme gibi işlemlerinde birinci adreslerinin otomatik olarak Türkiye’ye taşınmış olmasıydı… Vatandaş ne yazık ki medya tarafından bilgilendiriliyor, Oysa Başkonsolosluk seçmeni direk bilgilendirilmeli, mektup gönderilmeliydi. Başkonsolos bu konuda yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.”

855470cookie-checkSandığa gitme oranında rekor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.