Şanghay çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB ile gerilen ilişkilerin ardından, Türkiye’nin Şanghay 5’lisi*içinde yer alabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, Pakistan ve Özbekistan ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Türkiye kendini rahat hissetmeli. Benim için varsa yoksa Avrupa Birliği dememeli” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin şanghay 5’lisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı, bu önerisini Rusya lideri Putin’e söylediğini, Putin’in de “Bunu değerlendiriyoruz” dediğini aktardı. Avrupa Birliği’ne tepkisini sürdüren Erdoğan, mülteciler konusunda taahhüt edilen yardımın hala verilmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı “Yılsonuna kadar sabredelim oldu, oldu. Yoksa bu dosyayı kapatalım” diye konuştu.

* Şanghay İşbirliği Örgütü (İngilizce: Shanghai Cooperation Organization) yahut Şanghay Paktı adını teşkilâtın ilk toplandığı yerden –Şanghay– almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın 1996 yılında oluşturdukları yapılanma Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu. Bu örgüt 2001’de Özbekistan’ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı.

2029820cookie-checkŞanghay çıkışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.