Sarkisyan: İmzamı çekerim haaa

Resmi ziyaret için Paris’te bulunan Sarkisyan, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, ”Türkiye süreci başka amaçlar için kullanırsa, Ermenistan protokollerden imzasını çekebilir” ifadesini kullandı.

Sarkisyan, ”Benim normal ilişki kurma isteğim büyük. Ancak, Türkiye’nin son açıklamaları bana bu protokolleri, yakın gelecekte onaylamayacakları izlenimi veriyor. Biz uyarıda bulunduk. Eğer, Türklerin bu normalleşme sürecini başka amaçla kullandıklarını görürsek, buna gerekli karşılığı veririz ve protokollerden imzamızı çekeriz” dedi.

Türkiye’yi Yukarı Karabağ sorunu dahil, başka konuları sürekli gündeme getirdiği gerekçesiyle eleştiren Sarkisyan, Türk parlamentosunun protokolleri onaylamasının hemen ardından Ermenistan’ın da bu protokolleri onaylayacağını söyledi.

TÜRKİYE ERİVAN’DAN ADIM BEKLİYOR

Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan protokollerin “ölmediğini” vurgulayan Ankara, sürecin rayına girmesi için Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı gerekçeli kararla ilgili olarak Erivan’ın adım atmasını bekliyor.

Ermeni iddialarını içeren tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunda onaylanmasıyla Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin birbirinden bağımsız olduğunu vurgulayan diplomatik kaynaklar, başka ülkelerin müdahil olmasının normalleşme sürecine katkıda bulunmayacağını belirtiyor.

Tasarının, “baskı aracı olarak kullanıldığını” kaydeden kaynaklar, Türkiye’nin hiçbir koşulda baskı altında karar almadığının altını çizerek, geçen yıl da 24 Nisan öncesinde baskılar olduğunu, ancak Türkiye-Ermenistan protokolleriyle ilgili ilk açıklamaların gündem değiştikten ve serbestleştikten sonra yapıldığını hatırlattı.

Protokollerle ilgili yasal sürecin işlemeye devam edeceğini belirten yetkililer, ilişkilerin normalleştirilmesinin parametrelerinin belli olduğunu, bunları Türkiye’nin değil, Anayasa Mahkemesinde alınan gerekçeli kararla Ermenistan’ın değiştirdiğini kaydetti.

Ankara, normalleşme sürecinde gerekçeli karardan önceki duruma dönülmesi için Ermenistan tarafından yazılı bir belgenin ya da çok güçlü siyasi taahhüdün ortaya konulmasını bekliyor.

Öte yandan Rusya’nın Yukarı Karabağ konusundaki tutumunun da Türkiye ile aynı olduğunu kaydeden kaynaklar, Rusya’nın, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafların çözülmesinin ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin Kafkaslar’da istikrarın sağlanmasında olumlu etki yapacağına inandığını ifade etti.

1236620cookie-checkSarkisyan: İmzamı çekerim haaa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.