Sarkozy bugün Londra’da…

Fransız teknik adam Arsene Weger’in çalıştırdığı Arsenal futbol takımına ait Emirates Stadı’nda yapılacak zirvede, liderler ayrıca yapısal iflas tehlikesi yaşayan ülkelere gönderilmek üzere idari ve hukuki personelden oluşacak bir acil durum gücü kurulması konusunda uzlaştıklarını duyuracaklar.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times son dönemde özel hayatı ve açıklamaları ile tepki çeken Fransa cumhurbaşkanının bu ziyareti, ülkesinde popülerliğini güçlendirmek için bir fırsat olarak gördüğünü; ona eşlik edecek ‘kabinesindeki ve hayatındaki kadınlar’la İngilizleri etkilemeye çalışacağını yazdı.


The Financial Times da eski İngiliz büyükelçi David Manning ve Fransız siyaset bilimci Dominique Moisi ortaklaşa şu makaleyi kaleme aldı:


“Sarkozy ve Brown’un manik depresif bir seyir izleyen Fransa İngiltere ilişkilerini tek zirvede tedavi etmesi mümkün değil” diyen yazarlar, iki liderin yine de güçlerini birleştirerek yapabilecekleri olduğu görüşündeler:


Brown ve Sarkozy, Avrupa’nın dünyadaki yeri konusunda bir tartışma başlatabilirler. Yeni ABD başkanı seçildiğinde Avrupa başkentlerinin ondan pek çok talebi olacak. ‘Peki siz ne katkıda bulunacaksınız’ diye sorulduğunda Avrupa ne yanıt verecek? Brown ve Sarkozy bu yanıtı bulma tartışmasını başlatabilir.


Avrupa dünyada ve Washington’da ciddiye alınmak istiyorsa Fransa, Almanya ve İngiltere yani Avrupa’nın üç büyüğünün siyasetlerini daha sıkı koordine etmesi ve işbirliği yapmasından başka yol yok.”


“İKİ LİDERİN ORTAK KİMYASI VAR”


The Independent başyazısında, iki liderin olumlu bir kimyası olduğunu ve kuracakları ortaklığın kıtayı yeniden şekillendirebileceğini şöyle savundu:


“İngiltere’nin Almanya ve Fransa’dan ayrı değil onlarla birlikle çalışarak etkili bir rol sahibi olması için hakiki bir fırsatı var. Güçlü bir İngiltere-Fransa ilişkisi çok geniş bir kapsamda etkili olabilir. Her iki ülke de BM güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, her ikisi de nükleer güç. Her ikisi de Avrupa’da Rusya karşısında sivrilen askeri kuvvetler. Dünya ekonomisinin en büyükleri arasındalar. Dolayısıyla kin gütmeyip birlikte çalışmaları hem kendileri hem de dünya için iyi olur.”


The Daily Telegraph ise bu işbirliğini daha çok bir zorunluluk olarak görüyor ve kamuoyları önünde sarsılmış durumda olduğunu kaydettiği liderlerin birbirlerine muhtaç oldukları değerlendirmesini yaptı.

811210cookie-checkSarkozy bugün Londra’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.