Sarkozy küplere bindi…

The Sunday Telegraph’a göre Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olayı dört gün geç öğrendiği için öfkeden küplere binmiş durumda.

Societe Generale bankası olayın boyutlarını öğrenir öğrenmez Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer’yi haberdar etmişti.

Gazete Noyer’nin durumu derhal hükümete bildirmediği için bu hafta bir meclis komisyonunda sorguya çekileceğini ve belki de istifasının isteneceğini yazdı.

Gazeteye göre eğer Fransa hükümeti durumu öğrenseydi, ABD Merkez Bankası’na haber vermeyi düşünebilirdi.

Bankanın üç gün boyunca habersiz alınmış hisseleri elinden çıkarmasının, zaten düşmekte olan Avrupa borsalarında daha da paniğe yol açtığı ve bunun sonucunda da Amerikan Merkez Bankası’nın son 20 yıldır görülmedik, 0,75 puanlık bir faiz indirimi yaptığı öne sürülüyor.

Ancak Independent gazetesinin konuştuğu bazı iktisatçılara göre 31 yaşındaki bankacı Jerome Kerviel, böyle bir faiz indirimine yol açarak dünya ekonomisine en büyük iyiliği yapmış da olabilir.

Deutsche Bank Menkul Kıymetler’in eski genel müdürü Ed Yardeni, paniğe kapılan Washington’un faiz hadlerini daha durgunluğun tam işaretleri görülmeden indirmekle, ekonomiye büyük moral verdiğini savunuyor.

KERVİEL’İN SIRRI

Bankanın parlak isimlerinden biri olarak görülmeyen Kerviel’in, Societe Generale’in aktif değerini epeyce aşan 50 milyar euroluk işlemleri kimse farkına varmadan nasıl yaptığı ve bankayı 4,9 milyar euroya nasıl soktuğu The Indepehdent sayfalarında da yer buldu.

The Independent’a göre Kerviel geçen yıl boyunca geceleri geç saatte gizlice riskli alımlar yapıyordu. Piyasaların düşeceği tahmininde bulunan Kerviel, tahmini doğru çıkınca patronlarına açıklayamayacağı miktarda kar etti.

Bunun üzerine Independent’ın ifadesiyle “parayı çalıp kaçmayı düşüneceğine” bu kez zarar ederek, bu karı eritmeye çalıştı ama bu sırada piyasalar hızla düşünce 1,4 milyar euro zarar etti.

Kalan zararsa bankanın durumu öğrenmesi ve Kerviel’in aldığı hisseleri üç gün içinde sessizce elden çıkarmaya çalışması sırasında meydana geldi.

Bazı çevreler, Societe Generale’i konut piyasası krizinden kaynaklanan kendi zararlarını da bu büyük zarar bilançosuna sokmakla suçluyor.

Societe Generale Genel Müdürü Daniel Bouton ise Avrupa’daki piyasalarda krize yol açtıkları iddialarını da, diğer zararları için Jerome Kerviel’i günah keçisi olarak kullandıkları suçlamasını da saçmalık diye niteliyor. Ve soruyor: “Böyle birşey yapmış olsak, mali denetçiler farkına varmaz mı sanıyorsunuz?”

1165700cookie-checkSarkozy küplere bindi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.