Sarkozy’den ‘nükleer enerji yayılsın’ çağrısı

Paris’te düzenlenen nükleer gücün geleceği konulu uluslararası konferansta konuşan Sarkozy, zengin ülkelerden de bu ülkelere mali yardımda bulunmalarını istedi.

Nükleer enerjiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sarkozy, ancak “aldatan” ve nükleer teknolojiyi silah yapımı için kullanan ülkelere kesinlikle karşı olduğunu yineledi.

Elektrik üretiminin çok büyük bir bölümünü nükleer reaktörlerden karşılayan Fransa’nın, küresel nükleer açılıma öncü olmasını isteyen Sarkozy, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorular üzerine, uluslararası toplumun, “müşterek güvenlikle ilgili standartları ihlal eden ülkelere muhalefet konusunda kararlı olması” gerektiğini kaydetti.

ABD ve aralarında Fransa’nın da bulunduğu müttefikleri, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin amacının silah üretmek olduğuna inanıyor. İran ise nükleer faaliyetlerinin barışçı amaçlı olduğunu bildiriyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da İran ve Kuzey Kore’ye işaret ederek, bu ülkelerin nükleer faaliyetlerinin “tüm dünya için güvenlik riski oluşturduğunu” söyledi.

Barroso, tüm ülkelerin sivil amaçlı nükleer enerjiye sahip olma hakkı bulunduğunu, ancak Avrupa için, sıkı güvenlik ve yayılmanın önlenmesi konularının müzakere edilemez olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı, tüm ülkelere, AB’nin, ihlali durumunda yasayla cezaya bağlanan yeni nükleer güvenlik kurallarına katılma çağrısında bulundu.

Konferansa katılan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano da Sarkozy’nin çağrısını yineleyerek, nükleer reaktörlere sadece gelişmiş ülkelerin değil, tüm ülkelerin ulaşabilmesi gerektiğini ifade etti.

1194290cookie-checkSarkozy’den ‘nükleer enerji yayılsın’ çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.