SARS için son çözüm: şizofreni ilacı

Çin’de doğu Hangzou bölgesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Avrupalı ve Çinli bilimadamları, yaptıkları açıklamada, 1970 yılından bu yana şizofreni tedavisinde kullanılmakta olan “cinanserin” adlı ilacın, “Severe Ccut Respirotary Syndrome (SARS)” a sebep olan corona virüsü inhibe edici özelliği olduğunu söylediler.


“Sino – European on SARS Diagnostics and Antiviral (SEPSDA)” adlı büyük bir projeyi sürdürmekte olan bilimadamları, şu ana kadar bulmuş oldukları muhtemel 15 ilaç içinde, sadece bu şizofreni ilacının kullanıma hazır olduğunu açıkladılar.


Aarhus Danimarka Üniversitesi akademisyeni Dr. Peter Kristensen, araştırma bulguları sonuçlarına göre, cinanserin adlı ilacın, SARS salgını tekrarladığında gerek koruyucu, gerekse tedavi edici olarak direk verilebileceğini söyledi.SEPSDA üyesi olan Krstensen, üzerinde çalışmaya devam ettikleri diğer 14 ilacın ise, kullanıma sokulmadan önce bazı hayvan testlerine ihtiyaç duyulduğunu ilave etti.


Avrupa Birliği tarafından 2004 de kurulmuş olan ve SARS tedavisi için 50 adet ilaç üzerinde çalışmayı hedefleyen SEPSDA programını, şu an sekiz adet Avrupa ve Çin enstitüsü tarafından sürdürülüyor.


Bu programı sürdüren bilimadamları ayrıca, SARS corona virüsüyle türdeş olan iki yeni virüsün Hollanda ve Hong Kong’da bulunduğunu da teyit ettiler.


Luebeck Alman Üniversitesinden Dr. Rolf Hilgenfield, yeni bulunmuş bu iki virüs ile, 2002 de salgın olan SARS virüsünün, daha önce çağlar boyunca hayvanları enfekte eden ortak bir ata virüsten gelerek varyasyona uğradıklarını ve atasal virüsün henüz tanımlanamadığını açıkladı. Hilgenfield, bu iki yeni virüsün de SARS gibi öldürücü etkiye neden olma ihtimali taşıdığını söyledi.


2002 Kasımında  patlak veren SARS salgını, Çin’in güney Guangdong bölgesinde ortaya çıkmış ve 349 u Çin’de olmak üzere dünyada toplam 800 ölüme neden olmuştu.



 

721520cookie-checkSARS için son çözüm: şizofreni ilacı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.