SATs sınavlarındaki skandal

OKTAY ŞAHBAZ – İngiltere’de bu yıl yapılan SATs sınavları ve sonuçları üzerine tartışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor. Sadece çocukların 53%’nün geçebildiği ve 3 R olarak bilinen okuma, yazma ve matematik sınavları geçen yılın 80% seviyesinin altında kaldı.

Geçen yıl öğrencilerin sadece 15% istenilen seviye notunu alamazken bu yıl bu sayı 47% yükseldi. İngiltere genelinde yüzlerce çocuk bu sonuçlardan sonra demorilize olurken ortaokul öncesi öz güvenlerinin sarsılmasına sebeb oldu. Hükümet bu konuda geçen yıl ve bu yılki sonuçların karşılaştırılmasını doğru bulmadığını ve bu yılki sınavların daha zor olduğunu söylesede, aileler ve eğitmenler yapılan uygulamaya karşı tepkilerini dile getirmekten vazgeçiremedi. Bu tepkinin büyümesi aileler ve Ulusal Öğretmenler Sendikası NUT’nin bir imza kampanyası başlatmasına ve Eğitim Bakanı Nicky Morgan’nin istifasını istemeye kadar gitti. Bir kaç gün önce başlatılan imza kampanyasının şimdiye kadar 15 bin kişi tarafından imzalanması durumun ciddiyetini gösterir durumda.

Acele ile yürürlüğe konulan yeni SATs sınavları bu konuda ciddi sıkıntılar yarattı. Eğitim bakanı Nicky Morgan’nın allayıp pullayarak sunduğu bu sınavlara karşı çıkan öğretmen ve eğitimciler sonuçların bu düzeyde olmasında eğitim bakanı sorumlu tuttular. Öğretmenlerin ilk günden itibaren sınavların çocuklar için zor olacağını ve uygulanmadan önce yeni müfredat ile hayata geçirilmesini dile getirmiştiler. Bunun yanında sınav kâğıdının kötü bir şekilde hazırlanması, sınav öncesi okullara ve müdürlere yeterince bilgi verilmemesi adeta bu kötü sonuçların habercisiydi. Bu sınavların çocukların eğitimi için hiç bir şey sunmadığını ve onları eğitimden soğutmaktan başka bir şey yapmayacağını söyleyen Ulusal Öğretmenler Sendikası sınavların iptal edilmesi için bir kampanya yürütmüştü.

Aileler ve eğitimcileri dinlemek yerine sınav şirketlerini dinleyen eğitim bakanı bugün Ingiltere’de bir çok çocuğun kendini başarısız hissetmesini sağladı. Özellikle okuma sınavındaki başarısızlıktan dolayı 50 olan geçiş notu 21’e kadar indirilip daha büyük bir skandalın yaşanmasını engellendi. Bunun üzerine sınav kağıtlarının notlandırılmasında yapılan hatalarında açığa çıkması hazırsızlıkların ne derecede olduğunu gösterir durumda. Burdan gözle görülen gerçek ise sırf sınav şirketleri biraz daha para kazansın diye çocukların hazır olmadıkları ve eğitim almadıkları bir sınava koyulmaları oldu.

Öğrencilerini koruma adına neredeyse tükenme aşamasına gelen öğretmenlerin tek isteği bu ve buna benzer sınavların bir an önce kaldırılması ve yerine çocukların yaratıcılığını geliştirebilecek daha zevkli bir müfredatın hayata geçirilmesi. SATs sınavların bu durumda olması Eğitim bakanı Nicky Morgan’nın olduğu kadar bu konuda çalışma yürüten milletvekillerininde sorumluluğu. Konunun ciddiyetinin gündeme taşınması için önümüzdeki günlerde bir önerge sunacak olan eğitmenler eğitim bakanının böyle bir skandaldan sonra bir an önce istifa etmesini talep edecek.

Ailelerin bu konuda yapacakları ilk ve önemli adım bu sınava giren çocuklarına destek olmaları olacaktır. Sonuçlar ne olursa olsun çocuklarının eğitimden soğumamaları için onlar ile daha zevkli ve yaratıcı eğitsel çalışmalar yapmaları çocuklar için büyük önem taşıyacaktır. Son olarak ortaokula başlamadan önce onların çocuk olduklarını unutmayarak yaz dönemini dinlenerek, oyun oynayarak ve mutlu olarak geçirmelerini sağlamak çocuklarımız için yapacağımız en iyi şey olacaktır.

 

1612090cookie-checkSATs sınavlarındaki skandal

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.