Savaş alanlarına Nil Nehri’nden su getirdiler

Araştırmacı İhsan Pala, bölgedeki 2 dev su kuyusunun İngilizler tarafından inşa edildiğini, kuyuların duvarlarında 1915 tarihini gösteren yazılar bulunduğunu belirterek, “İngilizler karaya ayak bastıktan sonra askerlerin su ihtiyacını karşılamak için bu kuyuları inşa etti. Su bu kuyulara ya gemiler vasıtasıyla getirilip pompalanıyordu ya da deniz suyunu arıtıldıktan sonra depolanıyordu” diye konuştu.

Bölgenin askeri sınırlar içinde kalması nedeniyle bugüne kadar pek bilinmediğini vurgulayan Pala, askeri birliğin kalkmasının ardından artık ziyaretçilerin buraları rahatlıkla gezebileceğini sözlerine ekledi.

Gelibolu Yarımadası Tarih Danışma Kurulu Başkanı, Çanakkale Savaşları Araştırmacısı ve Tarihçisi Kenan Çelik ise o dönemde İngilizlerin ve Fransızların su sıkıntısı çektiğini bildirdi.

İngilizlerin kullanma ve içme suyunu Mısır’daki Nil Nehri’den tankerlere yükleyip gemilerle Gelibolu Yarımadası’na getirdiğini belirten Çelik, “Sular daha sonra bu kuyulara pompalanıyordu. Kuyulardan döşenen borularla su, cepheye yakın bölgelere kadar götürüldü” dedi.

Çelik, İngilizlerin 9,5 ay Seddülbahir’de kaldığını, söz konusu bölgede yaklaşık 50 bin Fransız ve İngiliz askeri bulunduğunu, kuyuların, su ihtiyacının giderilmesinde büyük rol oynadığını kaydetti.

1191340cookie-checkSavaş alanlarına Nil Nehri’nden su getirdiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.