Savaş çıkarmak niyetinde değil ama…

Suriye tezkeresi 320 kabul, 129 ret oyuyla meclisten geçti. Beşir Atalay tezkerenin kabulünü değerlendirdi. TBMM’de yapılması beklenen kapalı oturum öncesi CHP milletvekili Muharrem İnce tezkere aleyhinde ikinci kez söz aldı.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine dün Suriye tarafından düşen top mermisinin ardından Türk ordusu, yeni angajman kuralları doğrultusunda Suriye’deki hedefleri, tamamı yerli üretim Fırtına obüsleriyle vurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan’ın gündeminde beklenildiği gibi Suriye ile yaşanan kriz vardı.

Başbakan, Suirye’den gelen top mermisinin Akçakale’de 5 can almasıyla başlayan, Türkiye’nin de Suriye’ye top atışıyla karşılık vermesi ve Meclis’te sınır ötesi operasyon tezkeresinin onaylanmasıyla sonuçlanan sürece değindi.

Tezkerenin amacının ‘caydırıcılık’ olduğunu dile getiren Erdoğan, “Savaş çıkarmak gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Akçakale’de dün yaşanan olayı sıradan yaşanan bir olay olarak telakki edemeyiz. Suriye tarafından ülkemize yapılan saldırı ilk değildir, daha önce 7 kez aynı şekilde bu tür saldırılar oldu. Şimdi bir taraftan kazaen oldu deniliyor, hataen oldu deniliyor, öbür taraftan bugün yine aynı şey oluyor. Bu nasıl kazadır, bir kere kaza, iki kere kaza, üç kere kaza, dört kaza, beş kaza, altı kaza, yedi kaza, sekiz kaza, nasıl oluyor bu iş. Onun için biz tüm dostlarımızı da bu konuda hassas olmaya davet ediyoruz. Bazı top mermileri boş araziye düştü. bazılarında ise binalarda tahribatlar meydana geldi.

Bu saldırılarda can kaybı yaşanmasa da gelen bu top mermileri nedeniyle bölgedeki vatandaşlarımızı taşımak zorunda kaldık.

Tüm uyarılarımıza ve verdiğimiz notaya rağmen, Suriye’nin bu tür davranışlardan geri adım atmadı. Bahaneleri ‘Biz bunları asilere karşı yapıyoruz’ oldu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz.

Biz Türkiye olarak bölgede sadece ve sadece barış istiyoruz. Bizim bölgede savaş çıkarma gibi bir derdimiz yok. Savaşın getirdiği neticeler Irak ve Afganistan’da ortadadır.

Dünkü saldırıda ise 1’i ağır 3 polisimiz ve vatandaşlarımız yaralandı. Biz uluslararası hukukta yerimizi güçlendirmek için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük.

BM ve NATO konuyla ilgili bilgilendirilendirdik ve adım atmalarını istedik. Görüştüğümüz her ülke saldırıyı şiddetle kınadı ve kınamaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve sınırlarını korumaya muktedir bir devlettir, hiç kimse bu konudaki kararlılığımız test etmeye kalkmasın. Tezkerenin temel amacı caydırıcılığı artırmaktır.

Tezkere karşısında direnenler tarihe bunun hesabını veremeyeceklerdir. Biz de meydanlarda halkımıza tezkereye karşı direnenleri anlatacağız.”

1359590cookie-checkSavaş çıkarmak niyetinde değil ama…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.