Savaş karşıtı askere sığınma yok!

Kanada, Irak’ta savaşmayı reddettiği gerekçesiyle sığınma isteyen Jeremy Hindzman’ın sığınma başvurusunu reddetti. Kanada, Vietnam şavaşına karşı binlerce ABD’li askere sığınma tanımıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hinzman’ın ABD’ye iade edilme durumunda kötü muameleye maruz kalacağı iddiasını ikna edici bulunmadığı gerekçesiyle reddedildiğini açıkladı. Karar aynı gerekçe ile Kanada’ya siyasi iltica isteminde bulunan yedi ABD’li savaş karşıtı asker ve sığınma istemi hazırlığındaki yüzlercesini hayal kırıklığına uğrattı. Önümüzdeki günlerde diğer yedi ABD’li asker kaçağının iltica taleplerinin de karara bağlanması bekleniyor. Irak savaşının başından beri Kanada üzerindeki baskılarını yoğunlaştıran ABD yönetimi bu kez amacına ulaşmış görünüyor.

YÜRÜYÜŞTE KONUŞMUŞTU

19 Mart günü Toronto’da ABD konsolosluğu önünde gerçekleştirilen savaş karşıtı eylemde bir konuşma yapmış olan Jeremy Hinzman kararı soğukkanlılıkla karşıladı. Hinzman bugün Torontolu savaş karşıtlarına “Böyle bir kararın çıkabileceğini tahmin ediyordum” dedi. Ailesiyle hafta sonu tatile çıkacağını, Pazartesi günü de karara itiraz başvurusu yapacağını söyleyen Hinzman, Toronto’da bisikletiyle kuryelik yaparak hayatını kazanıyor.

Birliğinin Irak’a sevkedilmesinden bir gün önce askerden kaçarak Toronto’ya gelen ve 14 aydır iltica isteminin karara bağlanmasını bekleyen Hinzman, geçen Aralık ayında yapılan ve üç gün süren  iltica görüşmesinde yasadışı ve kirli olarak nitelediği bir savaşa katılarak masum insanları yaralamak ya da ölümlerine neden olmak istemediğini belirtmişti.

VİCDANİ RETÇİLER’İN DESTEĞİ

Kanada Vicdani Retçiler Komitesi’nin başkanı Jane Orion Smith, karar nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını, bunun vicdani retçilerin haklarına karşı bir darbe olduğunu belirterek, kararda yer alan “Hinzman’a kötü muamele yapılacağının inandırıcı bulunmaması” gerekçesinin kötü muamele teriminin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını söyledi.

Kötü muameleden sadece ciddi fiziksel zararın anlaşılmaması gerektiğini belirten Smith, “Haklı olduğuna inanmadığı bir savaşa katılmadığı gerekçesiyle birinin hapsedilmesi de kötü muameledir” dedi.

VİETNAM’DA ÖRNEK ÜLKEYDİ

Kanada, Vietnam Savaşı döneminde binlerce ABD’li asker kaçağının sığınma istemlerini kabul etmiş ve bu durum iki ülke ilişkilerinin bozulmasına yol açmıştı. Watergate skandalında ortaya çıkan bantlardan birinde, dönemin başkanı Richard Nixon’ın bu duruma kızarak dönemin Kanada başbakanı Pierre Trudeau’a açıkca küfür ettiği ortaya çıkmıştı.

FOTOĞRAF: Savaşa gitmeyi reddeden ABD’li Jeremy Hindzman

AÇIK GAZETE: ABD, dünyayı iç politikasına dönüştürdü. Irak, Suriye, İran, Kuzey Kore, Çin ve Venezuela’ya karşı atakta giderek saldırganlaşıyor.

Başkan George W. Bush’un Savunma Bakan Yardımcısı ve Irak Savaşı’nın mimarlarından Paul Wolfowitz’i Dünya Bankası’nın başına getirmesi Avrupa’daki tepkileri göğüsleyebilecek güçte olduğunu gösteriyor.

ABD aynı güveni kendi halkına karşı gösteremiyor. Herşeyden önce Irak’ta ölen askerlerin tabutlu resimlerinin yayını yasaklandı. Savaşın görgü tanıkları “savaş karşıtı” askerler George W. Bush’un panzehiri konumunda. Kanada’ya geri adım attırarak savaş karşıtı askerlerin sığınacakları bir kaleyi yok edip, askerden kaçmayı caydırıcı hale getirmeyi amaçlıyordu.

Türkiye, “AB uyum yasaları gereği hayır diyemiyoruz, kusura bakmayın valla!” diyerek savaş karşıtı ABD’li askerlere kapılarını sonuna kadar açmalı.

1101820cookie-checkSavaş karşıtı askere sığınma yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.