Savaş karşıtı Robin Cook’u kaybettik

İskoçya’da eşi Gaynor ile çıktığı yürüyüş sırasında fenalaşan Cook, helikopterle Inverness’deki Raigmore Hospital’a kaldırılmasına karşın kurtarılamadı. Son derece sağlıklı bir yaşam süren politikacının ani ölümü sürpriz oldu. Kendisini iyi bir binicisi, bisikletci olarak tanımlayan Cook, uzun kır yüyüşlerine çıkıyordu.


Başbakan Tony Blair, son yıllarda kendine zor anlar yaşatan Cook için, “Sıradışı bir yetenekti. Olaganüstü tartışma kabiliyetine sahipti” dedi.


GÜÇLÜ MUHALEFETÇİ


Cook, İşçi Partisi’nde etkin görevlerde bulunmasına karşın Irak Savaşı’nı haksız, Başbakan Tony Blair’in gerekçelerini de asılsız olarak niteleyerek Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmişti. İşçi Partisi içinde sol kanadın temsilcisi olan Cook, ulusal basına yazdığı makaleleriyle de hükümeti belgelerle eleştirmiş ve savaş karşıtı kamuoyunun oluşmasına katkıda bulunmuştu.


Cook, ABD eski Savunma Bakanı Robert McNamara ile birlikte The Financial Times gazetesi için geçen ay kaleme aldığı makalede Türkiye’de dahil Avrupa’daki ABD’nin nükleer silahlarının sökülerek tehlikeli bir dönemin kapatılmasını istemişti… Cook bir başka yazısında da, ABD’nin BM Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı imzalamamakla suçlayarak ‘Bütün dünyayı tehlikeye atıyorlar’ yorumunda bulunmuştu.


İngiltere’deki ulusal basın; Irak işgalinin bahanesi kitle imha silahlarının bulumayan işgalci güçlere yönelik haberlerinde eski bakanın haklı çıktığını, Blair Hükümeti’nin Cook’u dinlememekle hata yaptığı yorumlarına sıkça yer vermişti.


BLAIR VAZGEÇEMEMİŞTİ


Başbakan Tony Blair, 5 Mayıs 2005 Genel seçimleri’nde İşçi Partisi dış politikasına aktif muhalefet etmesine karşın partisinden kopmayan Cook’u tekrar kazanmak için yoğun çaba harcamıştı..


Cook ise Blair’in çabalarını, ”Irak savaşına karşı olduğumu herkes biliyor ve eleştirilerim sırasından söylediğimi tek bir sözcüğü bile geri almıyorum. Ama Irak savaşı konusunda halkın tatminsizliğinden muhafazakarların yararlanmasını da, adaletsizlik olarak görüyorum” diye yorumlamıştı.


Türklerin yoğun olarak yaşadığı Londra Enfield’de İşçi Partisi Türk Grubu ile de dostluk ilişkilerini sürdüren Cook, Kıbrıs konusunda da iki toplumun da içine sinebilecek bir birleşmeyi gerçekleştirmesini savunmuştu. Açık Gazete’nin de izlediği Enfield’de İşçi Partisi Türk Grubu gecesinde Türkiye’nin AB üyeliğini açıkca desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Cook, geceye katılanların hatıra fotoğrafı için sıraya girince “Düğünümden sonra en çok poz verdiğim” gece diye nitelemişti.


Ajite yeteneği ve ikna edici konuşmasının yanısıra Cook, nüktedanlığıyla da tanınıyordu.


AÇIK GAZETE: İngiltere aydın geleneğinin öncüsü Robin Cook’u yitirmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Cesur politikacı, bütün yetki ve makamını ülkesini ateşe atan yanlış politikalara karşı çıkmak için terk etti. Evrensel düşündü ve dünyanın çıkarları için yalnız kendi parlamentosundan değil ulusal basın aracılığı ile de muhalefetini sürdürdü. Cook’un ölümüyle savaş ve nükleer silah karşıtları, gerçek bir liderlerini yitirdi. O’nu hep saygıyla anacağız, Türkiye’de bu geleneğin yeşermesi için de Cook’u örnek göstereceğiz…


İLGİLİ HABERLER:


Avrupa’daki nükleer bombalar çekilmeli…


‘Nükleerci ABD dünyayı tehlikeye…


İngiliz istihbaratı: Irak’ta hata…


Blair, küskünlerini kazanma uğraşısında…

782910cookie-checkSavaş karşıtı Robin Cook’u kaybettik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.