‘İç savaş olursa Türkiye müdahale eder’

Şiilerin kutsal mekanı Askeriye türbesine yapılan saldırıdan sonra Irak’ta baş gösteren çatışmalar dünyada büyük kaygı yarattı. New York Times gazetesi, Irak’ta iç savaşın patlak vermesi halinde ülkenin parçalanabileceğini ve şiddetin tüm bölgeye yayılabileceğini belirtirken, “Türkiye, Irak’a girme ihtiyacını hissedebilir” yorumunu yaptı.


ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Irak’ta iç savaş olasılığını değerlendirdiği haber yorumunda, bir iç savaşın sadece ülkenin “Sünni, Şii ve Kürt” bölgelerine bölünmesine değil, aynı zamanda şiddetin bütün bölgeye yayılmasından korkulduğunu kaydetti.

IRAK SINIRLARINDA TAMPON BÖLGELER

Irak’taki iç savaşın komşu ülkelerde çatışmalara da neden olabileceğini, komşu ülkelerin Irak’taki tarafların yanında yer alabileceklerini kaydeden gazete, böyle bir durumda İran’ın Şiileri destekleyeceğini belirterek şöyle devam etti:

“Ve Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt gibi Sünni ülkeler Sünnileri savunma veya Irak sınırlarında tampon bölgelerini yaratma ihtiyacını hissedebilir. Türkiye de, Irak’taki Türkmen azınlığını Kuzey’deki Kürt bölgesine karşı korumak için (Irak’a) girme zorunluluğunu duyabilir.”

“IRAK’TA İÇ SAVAŞ ORTADOĞU DEPREM YARATIR”

New York Times, Lübnan, Kuveyt ve özellikle Suudi Arabistan’daki Şiilerin kolayca ayaklanabileceğini savunarak “Böyle bir bölgesel çatışma, bitmesi yıllarca alabilir ve 100 yıldan daha kısa bir süre var olan sınırların yeniden çizilmesini zorunlu kılabilir” yorumunu yaptı.

BM Lübnan Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen’in “Irak’ta bir iç savaş, tüm Ortadoğu’yu etkileyen bir deprem türü olur” sözlerine de yer veren gazete, 2004 yılında ABD’nin Irak işgali konusunda danışmanlık yapan Larry Diamond’un ABD’nin ülkeden ayrılmak zorunda kalacağı değerlendirmesini de yansıttı.

ŞİİLER ARASI ÇATIŞMA

Gazeteye konuşan Brookings Institution Saban Merkezi Araştırma Direktörü Kenneth Pollack da, “Bir iç savaşta ilk göreceğimiz Şiiler arasındaki çatışmalar olur” dedi.

Bazı uzmanların Irak’taki bir iç savaşın mutlaka başka ülkelerin müdahalesine yol açmayabileceğini düşündüklerini kaydeden gazete, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz’in, Türkiye’nin özellikle bir Kürt devletinin kurulması halinde müdahale etme eğiliminde olmakla birlikte AB’yi karşısını almak istemeyeceğini belirterek, “Türkler, olanları beğenmeyebilir ancak ihtiyatlılardır” dediğine dikkat çekti.

Amerikan gazetesi, Irak’ta siyasi bir çözüm bulunması için BM veya Avrupa’nın desteğinde bir bölgesel müdahale seçeneği üzerinde de durdu. Gazete, Sünni Arap ülkelerinin Arap Birliği gibi bir örgüt aracılığı ile Irak’a çokuluslu bir güç göndermeye çalışabileceğini de yazdı.

(ANKA)

1124070cookie-check‘İç savaş olursa Türkiye müdahale eder’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.